Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pericol de cădere! Zeci de metri de cabluri care îi asigură pe turişti pe traseele de escaladă din Munții Apuseni au fost furate

in ExtraNews de

Zeci de metri de cabluri care îi asigură pe turişti pe traseele de escaladă din Bihor au fost furate. Salvamontiştii spun că urmările pot fi dramatice, pentru că sunt puse în pericol vieţile celor care se aventurează pe munte, anunta digi24.ro

În munţii Apuseni sunt cinci instalaţii de via ferrata, adică trasee de escaladă pentru amatori, cu elemente de siguranţă multiple. Cel din zona Vadu Crişului a fost amenajat de salvamontiştii prin voluntariat şi a fost inaugurat în vara anului trecut. De atunci, hoţii au furat de două ori cablurile. Ultima dată, săptămâna trecută.

Pinter Istvan, şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor: „Pe finalul traseului de via ferrata, turiștii nu mai sunt protejaţi, nu se mai pot asigura. Sunt expuși la cădere, pur și simplu. În zona de creastă, dacă se dezechilibrează cineva poate să cadă în gol.”

Traseul din Vadu Crişului are un nivel ridicat de dificultate şi nu e recomandat copiilor sub 16 ani. El presupune inclusiv traversarea unui pod, deasupra unui gol de câteva zeci de metri.

Pinter Istvan, şef Salvamont-Salvaspeo Bihor: „A fost anunțată primăria Vadu Crișului, în trecut când s-au mai întâmplat chestii de genul acesta, a fost anunțată Poliția și prea multe rezultate nu au dat.”

Hoţii au desfăcut complet zeci de metri de cabluri de oţel. Acolo unde accesul era mai dificil, le-au tăiat pur şi simplu.

Sebastian Lascu, proprietar pensiune: „Autoritățile ar trebui să ia atitudine ținând cont că este un traseu turistic foarte important pentru zona Vadu Crișului-Suncuius. Vara asta au fost sute de turiști care au urcat pe traseul de via ferrata.”

Poliţia a început o anchetă în acest caz. Dacă sunt prinşi, hoţii de cablu riscă până la cinci ani de închisoare.

Sursa: digi24.ro

Ultimile din

Mergi la SUS