Pensiile speciale, eliminate pentru cei condamnaţi definitiv pentru corupţie

in ExtraNews de

In Parlament a fost depusă o nouă inițiativă legislativă prin care judecătorii Curții Constituționale, personalul auxiliar din instanțele judecătorești, membrii Curții de Conturi și cei ai Corpului diplomatic, polițiștii, militarii sau funcționarii publici cu statut special nu vor mai putea beneficia de acest tip de pensie în cazul în care au fost condamnați definitiv pentru comiterea de infracțiuni de corupție.

Inițiatorii au susținut faptul că trebuie să existe o interdicție de acordare a unei pensii de serviciu pentru aleșii locali sau pentru parlamentari, dacă aceștia au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Ei au mai adăugat faptul că este nevoie de crearea unei echități între categoriile profesionale care beneficiază de pensii speciale.

“Este nevoie de existenţa unei interdicţii astfel încât să nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie precum luarea şi darea de mită, traficul şi cumpărarea de influenţă. Prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale”, consideră iniţiatorii. Aceştia au explicat, în expunerea de motive, că pentru aleşii locali sau pentru parlamentari există interdicţia acordării unei pensii de serviciu în cazul în care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi trebuie să se creeze o echitate între categoriile profesionale care beneficiază de pensii speciale. “Prin această iniţiativă nu va mai exista inechitate între beneficiarii pensiilor speciale. Introducerea acestei măsuri ar reprezenta o responsabilizare în plus a celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii remunerate din fonduri publice”, au mai apreciat iniţiatorii.