Pelinul, acest amar miraculos, plantă extrem de populară printre români, fiind prezent nu doar în medicina sătească ca leac sigur pentru stomac și ficat.

in Sanatate

Bună dimineața, dragilor!

Pelinul, acest amar miraculos, este o plantă extrem de populară printre români, fiind prezent nu doar în medicina sătească ca leac sigur pentru stomac și ficat, ci și în poeziile și cântecele unde gustul lui extrem de amar este un etalon pentru suferințele vieții.

Amar și aromat, pelinul luptă cu succes cu; herpesul, candida, giardia, hlamidiile, tricomonadele, stimularea apetitului, detoxifiere, vindecarea rănilor purulente și a ulcerațiilor, reumatism articular, febră și hemoroizi.
Îl întâlnim la tot pasul, iar în zilele călduroase planta răspândește o aromă puternică, dulce – amăruie și amețitoare.

Nu – l afectează căldura și nici soarele puternic, dimpotrivă, se pare că arșița verii îi priește foarte bine .

Se numără printre plantele privilegiate, fiind apreciată ca o plantă magică, de simbol solar. Alungă spiritele rele, având totodată și un efect detoxifiant, deoarece curăță organismul de toxine și – l revigorează.
Pelinul este cel mai puternic tonic amar de la noi din țară, iar efectele terapeutice deosebite ale acestei plante se datorează substanțelor active din compoziția sa;

  • minerale ( calciu, fier, fosfor ), acid ascorbic, vitamina B6, și principiilor amare, uleiul eteric, pe care – l conține.
    În industrie, pelinul este folosit la prepararea vinului, vermutului, lichiorului, etc.
    Are acțiune;
  • antiparazitară, antihelmintică, stomahică, carminativă, stimulează și ușurează digestia, tonic digestiv și nervos, analgezic și narcotic.
    Conține;
  • ulei esențial, flavonoide, lignani, lactone, acizi fenolici, 35 % din uleiul esențial este compus din tujonă, o substanță toxică pentru organism dacă este administrată în exces. Supradozajul sau excesul de pelin este toxic, dând halucinații, amețeli, pierderea cunoștinței. Cu siguranță că ți – ai luat lingurița cu miere și de aceea, te pupic dulce și-ți urez o zi minunată!