Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O propunere: Deţinuţii să îngrijească monumentele istorice!

in Curiozitati/Diverse/ExtraNews de

   Într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de facebook, senatorul PSD Robert Cazanciuc a propus, ca deținuții să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice. Scrisoarea este adresată ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, al Apărării, Gabriel-Beniamin Leș, şi lui Ioan Vulpescu, ministrul culturii și identității naționale. Tudorel Toader susţine iniţiativa.

   “Recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțată în materia condițiilor de detenție din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra pașilor de urmat în soluționarea problemei supraaglomerării penitenciarelor și a respectării drepturilor fundamentale. Până la punerea în practică a strategiilor și a planurilor de reintegrare socială a deținutilor, precum și de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aș dori să vă supun atenției un proiect prin care persoanele aflate in executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenție“, spune Robert Cazanciuc în scrisoarea sa.

   El propune să se introducă printre prioritățile instituțiilor din justiție, armată și cultură un proiect care să debuteze anul acesta: îngrijirea monumentelor istorice ridicate în memoria celor care și-au dat viața în bătăliile Primului Război Mondial, facând astfel posibil Actul Unirii de la 1 Decembrie 1918. “Nu trebuie să căutam în legi, regulamente sau fișe de post, atribuții pentru o asemenea “sarcină”, ci trebuie să ne gândim la uriașa oportunitate de a nu fi doar trăitorii vremurilor noastre, ci făuritorii lor.” Cazancouc consideră că ministerele Apărării și Culturii “au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranță nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostașilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuti în afara granițelor propriilor țări“.

   “Pentru un deținut aflat într-un penitenciar cu o suprafată de 10 ori mai mică decât cea conform standardelor, îngrijirea unui monument nu va fi nu doar “o ieșire la muncă”, ci și o lecție care va contribui la reintegrarea lui în societate. Ministerele justiției, apărării și culturii au astfel prilejul de a iniţia un proiect care să unească autorități centrale şi locale într-un efort comun pentru respectarea drepturilor fundamentale și conservarea patrimoniului naţional“, mai spune senatorul PSD în scrisoarea sa deschisă. Prima reacţie a sosit de la ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a răspuns “Susţin – frumoasă iniţiativă!“. (foto: pagina facebook Robert Cazanciuc)


Ultimile din

CULTURA ZMEURULUI

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar
Mergi la SUS