Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O PRIMĂVARĂ FĂRĂ ASTENII

in Sanatate de

Primăvara este unul dintre cele mai provocatoare anotimpuri, pentru că mulți dintre noi se plâng de lipsa tonusului, scăderea forței fizice, dar și de stări de oboseală aparent inexplicabile. Motivul este astenia de primăvară.

Conform unei teorii, astenia de primăvară este cauzată de scăderea concentrației plasmatice a betaendoefinei. Betaendorfinele sunt hormoni care, în concentrații ridicate, induc o stare de bine și au o acțiune calmantă.

Deși nu este o boală, astenia de primăvară nu trebuie ignorată, pentru că simptomele specifice: apatia, mișcările îngreunate, oboseala, dificultatea de concentrare și incapacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi, pot duce la afecțiuni mai grave. Pot apărea o scădere a funcției sistemului imunitar (crescând predispoziția pentru infecții), schimbări frecvente de dispoziție, tulburări de somn (asociate cu somnolență prelungită pe timpul zilei, anxietate,, depresie, iritabilitate, neputința de a face față activităților zilnice. Cu toate acestea, astenia poate fi tratată pur și simplu cu ajutorul nutriției adecvate, sportului și odihnei.

DE UNDE APARE

Medicii nu par să convina asupra cauzelor asteniei. Cea mai plauzibilă explicație a oboselii pe care o resimțim primăvara este ca organismul trebuie să se (re) adapteze schimbărilor de temperatură, umiditate și lumină solară. Într-adevăr, ceasul nostru intern este influențat direct de stimulii pe care îi primește din afară. Lumina este un factor esențial, deoarece se știe că expunerea la lumină naturală are un impact direct asupra sănătății. Acestor factori li se adaugă hrana specifică iernii, săracă în vitamine și minerale și bogată în grăsimi.

CUM SE MANIFESTĂ?

Astenia de primăvară, pe lângă slăbiciunea generalizata prin care se caracterizează, este însoțită de apatie, insomnie dar și de stări de spirit extreme. Manifestările includ și dureri de cap, palpitații, nervozitate scăderea concentrării și capacității de memorare, fenomene are apar după modificării majore ale temperaturii și luminuozității. Organismul trebuie să se adapteze la aceste schimbări, să adopte un nou mod de viață, cu resurse energetice puține, secătuite de trecerea prin iarnă, mai ales dacă te confrunți cu deficiență de vitamine și minerale.

CE-I DE FĂCUT?

Trecerea de la un anotimp la altul poate fi resimțită chiar și de către femeile permanent active din punct de vedere fizic și de cele care nu au probleme de sănătate. Dar cele sedenatre, care lucrează mult la birou simt oboseala fizică și slăbiciunea specifică asteniei de primăvară mai acut. Cu toate acestea, trebuie reamarcat că majoritatea medicilor consideră că afecțiunea nu necesită medicamente. O plimbare prin parc,o vacanță la munte, o dietă bogată în fructe și legume, multă odihnă și relaxare vor alunga oboseala într-o perioadă scurtă.

Lipsa activității fizice, precum și gripa, răcelile frecvente în timpul iernii, pot agrava simptomele asteniei.

Exercițiile fizice stimulează metabolismul și secreția de endorfine, imbunătățind starea mentală.

CE-I DE MÂNCAT?

Nu trebuie să-ți lipsească din farfurie spanacul, ștevia, urzicile și usturoiul sălbatic, toate bogate în substanțe care revitalizează organismul și au, în plus, un efect diuretic, stimulând curățarea ficatului și eliminarea toxinelor. Tot în beneficiul organismului, consumul de cafea poate fi înlocuit cu ceai verde. De reținut, somnul ar trebui să dureze cel puțin șapte ore pe noapte.

SUPLIMENTE CU ENERGIE

Suplimentele pe baza de plante contribuie și ele la furnizarea zilnică de energie. Utilizarea suplimentelor alimentare este o soluție, mai ales a celor care au conținut ridicat de minerale și vitamine, cu efect regenerant și tonic, extrem de utile în perioada convalescenței.

LĂPTIȘOR DE MATCĂ, BIJUTERIA STUPULUI

Hrana reginei stupului este un concentrat nutritiv și energetic produs de albinele de lucru și nu poate fi reprodus nici din produse naturale, nici în laborator. Conține vitamine din grupul B, minerale și oligoelemente (fier, cupru, potasiu, fosfor), aminoacizi și acizi grași esențiali.

GINSENG, UN REVITALIZANT STRĂVECHI

Acesta e folosit de secole în China pentru proprietățile sale de mineralizare, dar și ca afrodisiac. Rădăcina sa este bogată în substanțe care exercită o acțiune tonică și revitalizantă dovedită îmbunătățind astfel starea fizică și intelectuală. De asemenea, conține amioacizi și vitaminele B și C.

SPIRULINA, ALGA ALBASTRĂ

Conține 65% proteine valoroase și cantități importante de vitamine ( A, E, D și K), în special B12 .De asemenea, abundă în minerale și oligoelemente, dintre care cele mai importante sunt calciul, sodiul, fierul, potasiul, manganul, cromul, seleniul, zincul, cupru, precum și acizi grași polinesaturați. Spirulina este bună în dietele hipoalorice și dezehilibrate, potrivită persoanelor în vârstă, copiilor, dar și atleților. Spirulina are ca efect adaptarea la stres și regenerarea sistemului nervos, este afrodisiac, imunostimulent, antiinflamator și antitumoral.

 

 

 

Ultimile din

Mergi la SUS