Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O poveste dureroasă! Băiat de 10 ani, victima unui accident rutier, trimis acasă de medici, deşi este în comă. Drama părinţilor

in Diverse de

O poveste dureroasă la Oradea. Părinţii unui băiat de 10 ani, care a fost victima unui accident rutier, îi acuză pe medici că le-au dat copilul acasă, deşi este în comă.

La rândul lor, doctorii spun că, deşi cel mic este în stare neuro-vegetativa, nu mai au ce îi facă, aşa că în mod normal ar trebui îngrijit într-un centru special.

Problema este că la noi aşezămintele de acest fel sunt puţine şi doar pentru pacienţii aflaţi într-o fază terminală. Ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia, dar nu a venit cu o soluţie.

TATA: “Alex, închide ochii dacă îi spui ceva lui tati. Bravo, mulţumesc!”

Alex a suferit un traumatism sever acum 5 luni când a fost lovit de o maşină în timp ce încerca să traverseze în fugă o stradă din Oradea. Deşi a fost opertat de urgenţă, băiatul a intrat în stare neuro-vegetativa. Nu a mai răspuns la niciun fel de stimul şi a trebuit ajutat să se hrănească.

După ce a stat două luni în spitalele din Oradea , o comisie medicală a decis că băiatul va fi îngrijit acasă. Decizia i-a îngrozit pe părinţi.

SORIN TOMA, tatal lui Alex: “Nu mai avem ce-i face şi trebuie să-l luaţi acasă. Ei îl alimentau acolo, totuşi, prin perfuzie mai mult. Noi acasă sigur că nu putem. Avusese sonda, îi scosese, ne dăduse afară fără sonda. Băiatul trebuia să fi rămas pe secţie.”

MARIA SILAGHI, MANAGER SPITALUL MUNICIPAL ORADEA: “A stat la noi 27 de zile, timp în care nu s-a întâmplat absolut nimic din punct de vedere de recuperare sau ceva a copilaşului. Dacă copilul ar avea alte boli care să trebuiască să fie tratate în spital, da, s-ar trata în spital. Dar copilul este într-o stare neuro-vegetativă în momentul de faţă, deci ar avea nevoie de îngrijiri la domiciliu, într-un centru de îngrijiri paliative.”

Părinţii copilului sunt nemulţumiţi şi că în momentul în care băiatul lor a fost externat, li s-a spus că tratamentele primite de acesta au costat 50.000 de lei şi că la un moment dat statul va trebui să îşi recupereze banii.

SORIN TOMA: “Nu mi i-a cerut, dar în momentul în care eu am zis că nu semnez pentru ele. Păi, domnul Toma, al cui e copilul, e pe numele dumitale? Da. Păi eu, zice, tre să fac decontul pe numele dumitale, apoi, zice, dă-I în tribunal.”

MARIA SILAGHI, MANAGER SPITALUL MUNICIPAL ORADEA:
“Părinţii au primit un decont de cheltuieli, pe care îl primeşte orice pacient care iese din spital. Nimeni n-a spus că trebuie să plătească această sumă.”

Între timp, cel mic a fost luat acasă.

MARTA TOMA, mama lui Alex: “Acum i-am dat mâncare şi-acum îi dăm apă după mâncare. E greu.”

Cel mai bine, băiatului i-ar fi într-un centru de îngrijiri paliative doar că în România nu sunt multe astfel de aşezăminte. Inclusiv Ministerul Sănătăţii recunoaşte că avem o mare problemă.

SORINA PINTEA, ministrul SĂNĂTĂŢII: ″În mod normal statul român ar trebui să asigure acestor tipuri de pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii de specialitate, dar sunt prea puţine. Va trebui să se implice toată lumea să se găsească soluţii, numărul de paturi este insuficient sau nu există.”

Până să se implice în primul rând autorităţile, Alex şi alţi pacienţi că el suferă. La fel şi cei din jurul lor. Acest băieţel mai are o şansă doar dacă în urma unei operaţii medicii îi vor reface cutia craniană.

Sursa: Stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS