România nu a ieșit din epidemia de rujeolă, dar se îndreaptă cu pași repezi spre o altă nenorocire de proporții care pune în pericol viața copiilor.
Rubeola este o boală extrem de periculoasă, mai ales în rândul copiilor. Boala poate duce rapid la deces sau poate produce malformaţii la copiii nenăscuţi, dacă mamele se îmbolnăvesc în timpul sarcinii. Specialiştii americani, veniţi în ţara noastră, transmit că vaccinarea este singura metodă de prevenţie, anunță Observator.TV.
Specialiiștii se așteaptă la ce este mai rău. Peste noi ar putea veni şi rubeola, o afecţiune care poate lăsa urme adânci în populaţie ani buni de acum înainte.
Adriana Pistol Centrul Naţional de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile: „Vă reamintesc, în 2011-2013 acest lucru s-a petrecut, după începerea rujeolei, a venit un val de rubeolă. Un număr de copii care s-au născut cu defecte congenitale datorită acestei boli pe care mămicile au dobândit-o în timpul sarcinii şi care costă viaţa acestor copii până la moarte”.
Atunci când vine vorba de rubeolă. Femeile gravide sunt cele mai expuse. Boala lasă sechele pe viaţă copilului, după naştere. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş: „Dacă nu facem această campanie de vaccinare, atunci nu va trebui să ne mirăm că vom avea malformaţii, pentru că virusul rubeolic dă malformaţii fătului, indiferent de trimestrul de sarcină şi noi nu ne dorim aşa ceva.”
Avertizarea nu este valabilă doar pentru România. Jeffrey Springston, Universitatea din Georgia, SUA ridică semnalul de alarmă: „Chiar şi în Statele Unite, în anumite zone, începem să vedem boli pe care nu le-am văzut de 30-40 de ani. Să nu te vaccinezi este la fel de iresponsabil ca şi băutul la volan”.
Din păcate, lipsa informării duce la o vaccinare slabă. effrey Springston Universitatea din Georgia, SUA: „Ştiu că anumite persoane cred că vaccinarea obligatorie le îngrădeşte libertatea. Eu cred că să nu te vaccinezi îngrădeşte libertatea tuturor celorlalţi.
În 2011, o epidemie de rujeolă a omorât 13 copii şi a îmbolnăvit alţi peste 13 mii în România. Imediat după, a urmat epidemia de rubeolă care a îmbolnăvit peste 24 de mii de persoane şi a lăsat 50 de copii cu malformaţii pe viaţă, scrie evz.ro