Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ne batem joc de batranii care cultiva legume. Varza pleaca de la tarani cu 40 de bani, iar samsarii o vand in piete cu 2 lei

in ExtraNews de

Varza se vinde la pret piperat in marile piete, deşi micii producatorii o dau samsarilor aproape pe degeaba. E adevarat, de la 40 de bani, la 2 lei e cale lunga, recunosc bisnitarii, dar benzina e scumpa!

Recoltă bogată anul acesta la Lungulețu! Agricultorii recoltează aproximativ 40 de tone la hectar, aproape ca în vremurile bune. Asta nu înseamnă, însă că oamenii vor avea și câștig. Preţurile la Lunguleţu pornesc de la 0,35 lei pentru un kilogram de varză, bani cu care ţăranii nu îşi scot nici investiţia făcută. 

Dacă preţurile nu vor creşte în următoarele săptămâni, agricultorii spun că preferă să distrugă culturile cu discurile, decât să dea marfa pe degeaba. Astfel că varza albă, varza de Buzău şi varza „Bucharest” vor rămâne abandonate pe câmp.

Pretul verzei numai bune de murat le-alunga cumparatorilor pofta de sarmale:

“E varza romaneasca asta. Cum o recunoastem? Uitati-va la cotorul urias si uitati-va la asta. Asta e varza romaneasca. E si normal”

Clientii se-apropie, se uita lung si pleaca. Oricat de gustoasa ar fi, varza nu-i convinge sa-si deschida portofelul!

“Cumpara, dar prea putin ca lumea nu are bani. Toti asteapta pensiile si salariile”

E destula si creste mai ceva ca salata din gradina ursului, la Motzatzei, in Olt…

“Mai scump e un mic! N-aveti intrare in piete… Pietele sunt coupate de bisnitari!”

“Vin de la Bailesti la Motatei, mai consumam benzina de 200 de mii. Mai puneti ceva la pret. Ce sa facem? Sa consumam si noi o paine”

Dupa toata munca fermierilor din patria verzelor, samsarii ies – asadar – cei mai castigati. E loc de mai bine, dar se putea si mai rau: agricultorii spun ca au fost ani in care au abandonat marfa pe camp pentru ca nu au avut cui sa o vanda. Desi e considerata cea mai buna, varza olteneasca de Motzatzei n-a fost primita in supermarketuri.


Ultimile din

Mergi la SUS