Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Moment istoric! România a depășit Franța la producția de porumb!

in ExtraNews de

România a obţinut anul acesta o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, o recoltă care a plasat România pe locul întâi în topul celor mai mari producători de porumb din UE, potrivit datelor Eurostat.

„Fermierii încep să fie din ce în ce mai performanţi în ceea ce fac, au rezultate bune, dar sectorul de industrializare şi procesare, cel care aduce valoare adăugată mare, nu este încă suficient de dezvoltat, nu a ţinut pasul cu evoluţia agriculturii“, a spus Alina Creţu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Fermierii români îşi ţin deocamdată producţiile din acest an agricol în silozuri, în aşteptarea unui preţ mai bun decât cel obţinut în campania de recoltare, potrivit specialiştilor din piaţă. Anul trecut, însă, România a ex­portat circa o treime din producţia de porumb, respectiv 3,4 mil. tone de porumb din 10,7 mil. tone obţinute, potrivit datelor Eurostat. Porumbul românesc s-a vândut anul trecut la export la un preţ mediu de 204 euro pe tonă.

Valoarea pieţei de porumb din România se ridică la circa 2,1 mld. euro în 2017, potrivit calculelor ZF. Cei mai mari producători de cereale din România sunt Agro Chirnogi, Agricost şi alţii.

Sursa: zf.ro

Mergi la SUS