Medicul Dănuţ Căpăţînă se poate lăuda că a primit cea mai mare şpagă pe care a încasat-o un director de spital în România: 1,3 milioane de euro. Directorul Spitalului Judeţean din Constanţa a recunoscut la DNA că a apelat la patru offshore-uri pentru a primi banii în siguranţă. A fost însă denunţat de mituitori.
Fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dănuţ Căpăţînă (57 de ani), a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a apelat la o întreagă reţea de offshore-uri pentru a primi în tranşe mai multe şpăgi în valoare de aproape 1,3 milioane de euro. Detaliile apar în dosarul în care medicul a fost trimis în judecată pentru 5 infracţiuni de luare de mită şi spălarea banilor în formă continuată. Necazurile lui Dănuţ Căpăţînă au început pe 18 mai 2016, atunci când a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată. Asta după ce, doi directori ai unei firme de IT s-au dus la DNA să denunţe că medicul le cerea mită 15% din valoarea unui contract derulat în perioada 2011-2015, potrivit stirilekanald.ro.
Ancheta procurorilor a dezvăluit că Dănuţ Căpăţînă a cerut, în ultimii cinci ani, de la mai mulţi reprezentanţi ai unor firme care aveau contracte cu SCJU un comision care varia între 10% şi 15%. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Medicul ar fi pretins sume de bani în cuantum de 310.826 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 de lei din care a primit în total, suma de 197.858,59 de euro, 27.900 de dolari şi 4.768.698,78 lei. În acest moment, procurorii DNA învestighează şi alte contracte încheiate de SCJU Constanţa cu agenţii economici din Constanţa.
Directorii firmei IT au povestit la DNA că în perioada 2012-2014 au achitat în conturile deschise de Alsecon Limited la MKB Bank Budapesta (Ungaria), suma totală de 60.412 de euro pentru servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată de această firmă. În 2014, Căpăţînă a închis firma din SUA. Aşa că firma IT a continuat să facă plăţile, aproximativ 17.000 de euro, în contul Wesson Corp deschis la Hellenic Bank Larnaca (Cipru), în baza unui contract de consultanţă pentru care nu s-a prestat vreun serviciu. Din octombrie 2014, afaceriştii au refuzat să mai folosească offshore-urile în tranzacţii, scrie ziarul Adevarul.
Pe 25 august 2016, Tribunalul Constanţa l-a condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Constanţa. Căpăţînă a fost susţinut în funcţia de manager de fostul preşedinte al CJ, Nicuşor Constantinescu (PSD), condamnat si el la 15 ani de inchisoare.