Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Medicamente compensate în proporție de 90% pentru cei cu pensii mici

in Diverse/ExtraNews/Sanatate de

   Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei/lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor din sublista B, prevăzută de HG nr. 720/2008) în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, a anunţat Guvernul României

   Până în prezent, beneficiau de compensarea de 90% pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei. Prin hotărârea adoptată, Guvernul speră astfel să crească numărul de persoane beneficiare ale acestui program.

   La fel, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declarația pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum și o declarație pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri.

   S-a constatat însă că, deși pensionarii declară că nu obțin alte venituri, în evidențele ANAF aceștia figurează că realizează și alte venituri, în general venituri mici. Astfel, au fost identificate situații în care declarațiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoștință despre existența unor sume considerate venituri (dobânda bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acțiuni, situație în care se impune recuperarea de la această categorie de asigurați a procentului de 40% reprezentând diferența dintre 50-90%).

   Fondurile necesare compensării medicamentelor vor fi asigurate, în proporție de 50%, din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate restul de 40%, fiind din venituri proprii ale Ministerului Sănătății, prin transferuri din bugetul FNUASS.

   Din evidențele CNAS, în prezent, există 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate un număr de 2,379 milioane de rețete aferente unui număr de 430.812 pensionari cu o valoare în cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimează că, începând cu data de 1 iulie 2017, numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei/lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS