Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Dovlecelul, alimentul cel bun pentru diete

in Diverse/ExtraNews/Retete/Sanatate de

   Dovlecelul este una dintre primele legume recomandate de nutriţionişti în diete. Pe lângă faptul că are foarte puține calorii, dovlecelul contine multe minerale, vitamine si acizi organici.

   Dovlecelul este o sursă excelentă de potasiu şi mangan şi poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 şi C. De asemenea, mai conţine importante substanţe nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A şi K.

   Bogat în fibre de calitate, în potasiu şi apă, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietăţi diuretice şi se digeră foarte uşor. De aceea, dieta cu această legumă este tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Dovlecelul mai este ideal în regimul alimentar specific diabeticilor şi supraponderalilor.
   El mai reduce riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale, datorita magneziului si folaţilor, fiind benefic în scăderea tensiunii arteriale. Este o sursă de fibre, dar cantitatea şi calitatea lor variază în funcţie de vârsta dovlecelului. Cei tineri contin pectină, cei maturi celuloză. În plus, dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere sau alte afecţiuni ale aparatului digestiv.

Prin fierbere sau prăjire, dovleceii îşi pierd o parte din principiile active. Rămân însă fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare şi în forma aceasta, gătiţi, se recomandă cardiacilor şi hipertensivilor, dar şi persoanelor supraponderale. Sucul proaspăt de dovlecei se recomandă persoanelor care suferă de constipaţie dar şi celor care suferă de reumatism şi poliartrită reumatoidă. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS