Masina de topit zapada facuta in Romania! Priviti cat costa si cat este de folositoare.

in Curiozitati de

Romania este o tara plina de oameni extrem de inventivi care reusc sa gaseasca solutii la  o multime de probleme . Spre exemplu acum in tara se folosesc masini de topit zapada care au fost proiectate si fabricate in Romania. Acestea ajuta extrem de mult pe timp de iarna si mai ales este important ca ele sunt 100% romanesti astfel reusind sa achizitionam de pe piata interna si sa sustinem si afacerile romanesti.

O astfel de masinarie costa in jur de 32.000 de euro si are o viata de aprozimativ 15 ani. Timp in care investitia isi face treaba si cheltuielile se amortizeaza. Speram sa vedem cat mai multe masini de acest gen in fiecare oras.

Mașina de topit zăpada City Snow Melter este proiectată să topească între 10 și 200 mc/h de zăpadă afânată, cu un consum între 2,5 și 3 litri de combustibil pe metru cub. Compania care a produs utilajul spunea anul trecut că ar putea face față unei comenzi de aproximativ 50 de utilaje, pe care le-ar livra în aproximativ 10 luni.

„Vizibilitatea sporită în trafic precum şi reducerea semnificativă a poluării mediului înconjurător sunt noi argumente pentru care această soluţie trebuie luată în calcul atunci când vine vorba de menţinerea unui oraş european curat şi civilizat pe timp de iarnă. Mai mult, apa rezultată în urma procesului de topire a zăpezii poate fi deversată la orice canalizare, întrucât nu conţine substanţe toxice”, explică specialiştii.

Proiectarea si executia utilajelor a reprezentat o mare provocare. Am stat zile si nopti facand si refacand calcule si desene, am efectuat modificari „din mers”, ne-am facut singuri aprovizionarea cu echipamente si materiale, am supervizat in permanenta executia. Nu a fost usor, dar satisfactia a fost mare in momentul in care am reusit sa topim primii metri cubi de zapada”, explica inginerul. Acesta spune ca utilajul nu este important doar pentru descongestionarea arterelor de mormanele de zapada, ci ajuta si la mentinerea mediului sanatos, pentru ca zapada amestecata cu substante poluante si depozitata pe terenul virane este eschivalentul gunoiului aruncat pe camp.

Masinaria este extrem de puternica si foarte utila iar primarii ar trebui sa ia in considerare astfel de inventii si sa fie cat mai multe in orase. Astfel multe probleme care apar pe timp de iarna ar fi rezolvate mult mai usor si mult mai rapid.