Press "Enter" to skip to content

Cercetătorii danezi au găsit soluția prin care oamenii pot respira sub apă, fără a mai fi nevoie de rezervoare de oxigen

Cercetătorii de la o universitate din Danemarca au descoperit formula unui cristal care este capabil să extragă oxigen atât din aer cât și din apă. Această descoperire ar putea marca începutul unui nou mod de a respira sub apă, fără a mai fi nevoie de greoaiele rezervoare de oxigen.

Cea mai interesantă proprietate a cristalului este faptul că poate absorbi oxigen din apă la fel de repede cum îl absoarbe pe cel din aer. Un experiment a arătat că un vas de 10 litri plin cu astfel de cristale poate absorbi tot oxigenul dintr-o cameră.

Materialul nu reacționează ireversibil cu oxigenul, chiar dacă procesul este chemosorbția selectivă. Christine McKenzie, coordonatoarea experimentului, a descris materialul ca fiind o „hemoglobină artificială solidă”.

De asemenea, poate reține o cantitate de oxigen de 160 de ori mai mare decât este un om capabil, atunci când inspiră. Secretul constă într-o fundație de cobalt, element chimic care atrage oxigenul, precum fierul din sânge.  Fierul este unul dintre mineralele regasite în cele mai mari cantități în sânge, restul fiind distribuit în măduva osoasă, ficat și splină. Este esențial pentru formarea hemoglobinei.

„Acest mecanism este cunoscut de la toate creaturile de pe planetă care respiră. Omul, la fel ca multe alte specii de animale, folosește fierul, în timp ce alte viețuioare precum crabii și păianjenii folosesc cuprul. În cantități mici, metalele sunt esențiale pentru absorbția oxigenului, motiv pentru care nu e de mirare efectul găsit în cristalul nostru”, a mai explicat Christine McKenzie.

În loc să utilizeze rezervoare de oxigen voluminoase, un scafandru ar avea nevoie doar o cantitate mică de cristale pentru a putea respira sub apă. „Câteva boabe conțin suficient oxigen pentru a respira, iar materialul poate absorbi oxigenul din apa din jurul scafandrului, furnizându-i acestuia cantitatea necesară. Scafandrul va trebui apoi să mai folosească doar câteva bobiţe”, explică profesorul McKenzie.

În ceea ce privește posibilele utilizări pentru noul material dincolo de scufundări, aceasta ar putea contribui, de asemenea, la tratarea bolilor respiratorii și să ajute pacienții cu probleme pulmonare, care au nevoie de rezervoare de oxigen pentru a respira corect. „Când substanța este saturată cu oxigen, ea poate fi comparată cu un rezervor de oxigen ce conține oxigen pur sub presiune – diferența este că acest material poate stoca de trei ori mai mult oxigen”, mai spune profesorul McKenzie.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO