Manualele şcolare pline de greşeli care au făcut praf istoria românilor. Cetăţile dacice au fost uitate de pe harta siturilor UNESCO, iar numele triburilor antice au fost „pocite”

in Educational de

Un manual de istorie dedicat elevilor de clasa a IV-a şi caietul de aplicaţii care îl însoţeşte au stârnit o mulţime de controverse, prin greşelile făcute de autori. În manualul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care poate fi găsit în librării şi poate fi comandat on-line, este prezentată harta siturilor UNESCO din România, de pe care au fost uitate însă cele şase cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.

În schimb, este trecută Mănăstirea Putna, care nu se numără printre bisericile aflate în patrimoniul mondial. „Siturile UNESCO din România. Lipsesc tocmai Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Manualul de istorie pentru clasa a IV-a, autoare: Cleopatra Mihăilescu şi Tudora Piţilă”, a remarcat arheologul Aurora Peţan, care a prezentat harta greşită din manualul şcolar.

Un val de reacţii a stârnit postarea ei. „Harta asta este o inepţie! Suceava este plasată pe râul Siret, Sighişoara este plasată pe Târnava Mică, mănăstirile Moldoviţa, Humor şi Voroneţ pe valea Bistriţei, iar bisericile de lemn sunt toate in exteriorul Maramureşului istoric, ca să enumăr o parte din orori; n-ar trebui să mire pe cineva că aşezările dacice sunt o necunoscută pentru autoarea hărţii! Patetic”, a fost una dintre remarcile făcute de cei care au comentat imaginea hărţii din manual.

Greşeli şi exprimări care au stârnit amuzamentul şi indignarea oamenilor au fost remarcate şi în caietul de aplicaţii de istorie, pentru elevii de clasa a IV-a. Este prezentată „Harta Daciei înainte de cucerirea romană, în jurul anului 100 d. Hr.”, pe care sunt trecute însă aşezările înfinţate de romani, amestecate cu câteva cetăţi dacice, iar numele unor triburi din regiunile învecinate (Scordisci) este scris greşit. „Dacă lipseau cetăţile dacice din harta anterioară, iată că le găsim aici. Tot clasa a IV-a, tot două doamne, Delia Boieru şi Valentina Nap”, scrie Aurora Peţan.

Siturile UNESCO din România. Lipsesc tocmai Cetățile dacice din Munții Orăștiei. Manualul de istorie pentru clasa a IV-a, autoare: Cleopatra Mihăilescu și Tudora Pițilă.

Publicată de Aurora Pețan pe Sâmbătă, 16 martie 2019

Controverse a stârnit şi felul în care este prezentată, în caietul de studii, descoperirea fragmentelor unui vas cu inscripţia „Decebalus per Scorilo”, pe care autoarele manualului îl compară cu o cupă de şampanie. „La Sarmizegetusa s-a descoperit un vas uriaş devenit celebru, de forma unei cupe de şampanie, fără picior, care poartă ştampila răsturnată, în limba dacilor, cu alfabet latin, Decebalus per Scorilo”, informează caietul de studiu. În realitate, au fost descoperite doar rămăşiţele unui vas cu formă şi dimensiuni nemaiîntâlnite, de un metru şi cu un diametru asemănător, şi care probabil era unul de cult, nu de şampanie.