Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România pentru al unsprezecelea an consecutiv

in Diverse de

Lumina Sfântă va fi adusă și anul acesta în România, pentru a unsprezecea oară, cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos, anunță basilica.ro

Tradiția a fost instituită de Patriarhul Daniel în anul 2009.

De atunci, în fiecare an o delegație a Patriarhiei Române participă la ceremonialul de la Mormântul Domnului și aduce Lumina Sfântă în România.

Cu ajutorul delegațiilor eparhiale venite pe Aeroportul Henri Coandă în seara zilei de 27 aprilie 2019, Lumina Sfântă va ajunge la credincioșii români din țara noastră în noaptea de Înviere.

Ceremonialul pogorârii Sfintei Lumini

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanță pentru Biserica Ortodoxă.

Ceremonialul începe în dimineața Sâmbetei Mari și are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.

În jurul orei 12:00 în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox și începe tradiționala procesiune, care constă în înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După procesiune se despecetluiește Mormântul și schevofilaxul (cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, în principal, dar și toate celelalte obiecte prețioase sau sacre din tezaurul bisericii) duce în interior candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul Ierusalimului rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră și reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmărește pe patriarh.

Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citește în genunchi rugăciunea specială și îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare și sfințire pentru oameni.

Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată și se răspândește în Biserică. În același timp aprinde și candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului.

Ceremonia se întregește cu ieșirea Patriarhului și împărțirea flăcării sfinte credincioșilor.