Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

LEUCEMIA POATE AVEA SIMPTOME ÎNȘELĂTOARE

in Sanatate de

Leucemia este un cancer al sângelui, caracterizat printr-o producție excesivă de globule albe. Maladia afectează, în egală măsură, adulți și copii.

Dacă globulele albe produse în exces nu sunt ajunse la maturitate, vorbim despre o leucemie acută. Dacă, dimpotrivă, avem de-a face cu celule albe mature, vorbim despre leucemie cronică.

Există patru forme de leucemie: leucemie limfoblastică acută; leucemie mieloblastică acută; leucemie limfoidă cronică; leucemie mieloidă cronică.

Cauzele leucemiei

În majoritatea cazurilor de leucemie, cauzele rămân necunoscute. Însă au fost făcute conexiuni cu expunerea la diverse substanțe chimice precum benzenul și la radiații puternice. Totuși, mecanismele dezvoltării acestui cancer al sângelui încep să fie înțelese, mai ales în cazurile în care sunt depistate anomalii cromozomiale în celulele leucemice.

Unele dintre aceste anomalii determină activarea oncogenului (genei cancerului), altele duc la pierderea genelor implicate în lupta împotriva tumorilor.

Pe lângă cauzele apariției leucemiei, mai există și o serie de factori de risc care trebuie luați în considerare: antecedentele familiale; tulburări genetice precum maladia Dawn sau maladia Franconi; istoric de radio- sau; chimioterapie.

Simptomatolgia specifică leucemiei

Simptomatologia specifică diferă în funcție de tipul afecțiunii. Diferența constă în faptul că leucemia cronică se dezvoltă mai lent decât cea acută, primele simptome ale acesteia din urmă apărând destul de târziu.

Leucemia cronică își semnalează prezența în organism treptat prin simptome precum: febră și vărsături; dureri de gât și ganglioni inflamați; oboseală persistentă; pierderea poftei de mâncare; pierdere în greutatea; nemie asociată frecvent cu amețeli, paloare, senzație de slăbiciune și palpitații; infecții ale gingiilor, căilor urinare și plămânilor; sângerări gingivale, nazale sau echimoze; tulburări de vedere și leziuni oculare; dureri de cap, tulburări de conștiință, uneori paralizie la nivelul feței; dureri abdominale și osoase

În ceea ce privește leucemia acută, simptomele sale sunt asemănătoare celor ale unei gripe și pot apărea în câteva zile sau în câteva săptămâni de la instalarea maladiei în organism.

Cum se pune diagnosticul de leucemie

Atunci când se suspectează prezența leucemiei în corp, medicul va efectua un examen fizic al pacientului cu scopul de a elimina alte probleme de sănătate care ar putea avea simptome similare celor ale leucemiei. Apoi, prin analize de sânge specifice, medicul va determina numărul de globule albe existente în sânge. O creștere anormală a acestora cât și a numărului lor este un indicator fără echivoc al prezenței maladiei.

Analize precum citometria sau analiza citogenetică permit identificarea celulelor anormale. Totodată, medicul curant poate solicita un examen al măduvei osoase, care poate determina tipul leucemiei. După stabilirea acestuia din urmă, medicul poate stabili tratamentul.

Cum se tratează leucemia

Tratamentul leucemiei urmărește eliminarea celulelor anormale fără afectarea celulelor sănătoase. Tratamentul ține seamă de vârsta pacientului, de starea generală de sănătate, de tipul leucemiei și de prezența anomaliilor genetice.

În general, tratamentul constă în: chimioterapie, vizează distrugerea celulelor canceroase și limitarea producției în exces de celule; radioterapie, recomandată în cazul în care urmează un transplant de celule stem, cu scopul de a preveni propagarea celulelor anormale la nivelul sistemului nervos central; transplantul de celule stem sau de măduvă osoasă, o opțiune viabilă pentru persoanele care nu au depășit vârsta de 50 de ani și care au efectuat chimioterapie sau radioterapie.

Sursa: avantaje.ro

Ultimile din

Mergi la SUS