Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Laserul de la Măgurele, prezentat la Expoziţia internaţională „Energia viitorului” din Kazahstan

in Extern/ExtraNews/Stiinta de

   Pavilionul României din cadrul expoziţiei internaţionale „Energia viitorului”, care se desfășoară la Astana, Kazahstan, a găzduit timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de demonstrații tehnice organizate de Universitatea Politehnicădin București (UPB), transmite Ministerul Afacerilor Externe.

   Astfel, vizitatorii pavilionului au participat la demonstrații interactive oferite de studenții bucureşteni și să vadă modele de roboți construiți de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale.

   De asemenea, Pavilionul României a primit vizita unei delegații a reprezentanților universităților din România, condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan.

   România este prezentă cu un pavilion național la expoziţia internaţională, „Energia viitorului” care se desfăşoară la Astana, în Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017. Pavilionul este gândit să reprezinte o incursiune în știința si cercetare, precum şi in cultura României.

   Realizat sub conceptul: „Energia luminii – (O călătorie în viitor)”, pavilionul României are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele. Proiectul ELI-NP este prezentat la Expoziția internațională ca o dezvoltare științifică și tehnologică aflată la limita cunoașterii umane, reprezentând esența progresistă a României: inventivitatea, creativitatea, orientarea spre viitor, având la bază o solidă tradiție în cercetare.

   Acest proiect ştiinţific este cea mai mare investiţie în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume. Pe platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de waţi).

   În cadrul celor trei luni de expoziţie, vor avea loc o serie de evenimente de promovare economică, misiuni economice multisectoriale, cu scopul dinamizării schimburilor comerciale, prin identificarea de noi oportunităţi de afaceri pe piaţa din Kazahstan. De asemenea, vor avea loc evenimente de prezentare a ofertei educaționale și de promovare turistică.

   Comisia de organizare a participării României la Expo Astana 2017 a avut în componență reprezentanți de la Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Cercetării și Inovării și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

   La expoziția internațională sunt prezente peste 115 ţări şi organizaţii internaţionale. În cele trei luni, organizatorii se așteaptă la peste 5 milioane de vizitatori. (foto: expo2017astana.com)

Mergi la SUS