Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Protecţia Consumatorului a „faultat” Dragonul Roşu! Ai grijă ce jucării cumperi!

in Diverse/ExtraNews de

   Recent, 12 echipe de comisari din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Bucureşti-Ilfov au efectuat un control tematic în complexul comercial „Dragonul Roşu, pentru a verifica respectarea legii la comercializarea jucăriilor şi articolelor de plajă, transmite un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor-ANPC.

   Au fost controlaţi astfel, 27 operatori economici, iar în urma verificărilor s-a constatat încălcarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor şi legislaţia privind protecţia consumatorilor. Printre neregulile constatate au fost lipsa indicării pe eticheta de produs a datelor de identificare ale producătorului şi/sau a importatorului, lipsa numărului unic de identificare al jucariei (tipul, lotul sau nr.de serie), lipsa marcajului de conformitate CE, respectiv marcajul nefiind aplicat în mod vizibil, lizibil şi de neşters şi instructiunile sau avertismentele de pe etichetă ori lipsă, ori netraduse în limba română.

   S-au întocmit 27 de procese verbale de constare a contravenţiilor, valoarea amenzilor fiind de de 97.000 lei. Au mai fost prelevate jucării pentru determinarea cerinţelor esenţiale de securitate, fiind încheiate şapte procese verbale de prelevare.

   Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sfătuieşte cumpărătorii, atunci când vor să achiziţioneze jucării direct din magazine, să urmeze următoarele sfaturi: să cumpere jucării numai din magazine ş raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă), de care vor avea nevoie în caz de reclamaţie; să aleagă jucării potrivite pentru vârsta copilului, iar ele să fie însoţite de avertismente privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei.

   Cumpărătorii mai trebuie să ştie că jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, coordonatele producătorului şi/sau ale importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactati); numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus trebuie indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria. Trebuie verificată şi existenta instrucţiunilor de utilizare si a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, care trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română. (foto: anpc.ro)

Ultimile din

Mergi la SUS