Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Klaus Iohannis a decis să nu-i invite pe cei cu probleme penale la parada militară de Ziua Națională

in ExtraNews de

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că a decis să nu-i invite pe cei cu probleme penale la parada militară de Ziua Națională, pentru că este bine să se dea semnale că se promovează curățenia politică de la vârful statului.

„Este Ziua Națională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile care vor să sublinieze caracterul statului român, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci și să creionăm viitorul României. Viitorul se bazează pe respectarea valorilor UE, NATO și toate acestea au un punct comun foarte puternic, statul de drept, și atunci cred că este bine să dăm semnale puternice  că de la vârful statului se promovează curățenia politică”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că în statele democratice există o cutumă potrivit căreia politicienii care au probleme de rezolvat cu justiția, indiferent dacă sunt vinovați sau nevinovați, fac un pas înapoi.

„La noi această cutumă nu este respectată. Pentru că la noi există această lacună cutumiară, am hotărât să fac invitațiile așa cum știți”, a mai precizat șeful statului.

Șeful statului a mai spus că MApN i-a adresat primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, o „invitaţie specială” la parada de 1 Decembrie, ca recunoaştere a contribuţiei la deblocarea situaţiei privind Arcul de Triumf, iar ea a interpretat „inelegant” gestul Ministerului.

„În pregătirea evenimentelor de 1 Decembrie, au apărut, cum e destul de frecvent la noi, probleme. Bunăoară, s-a pus problema că din noiembrie unde să se ţină parada. Arcul de Triumf a fost bine împachetat de constructori, iar Piaţa Constituţiei a fost deja dată unor organizatori pentru un târg de Crăciun, şi atunci opţiunile au devenit foarte puţine. MApN a dorit să organizeze exemplar aceste manifestări şi am fost de acord ca toată lumea să se implice în rezolvarea problemelor de la Arcul de Triumf pentru a permite organizarea paradei acolo”, a explicat Klaus Iohannis.

„Faptul că domna primar general a interpretat aşa cum a interpretat invitaţia mi se pare inelegant”, a spus Iohannis.

Întrebat de ce Firea nu a fost invitată la recepția de la Cotroceni, șeful statului a evitat să răspundă. De menționat că Gabriela Firea nu are nicio problemă penală.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la RTV, că la parada de Ziua Naţională se va afla în public, alături de bucureşteni, şi nu la tribună, pentru că nu a fost invitată oficial şi a anunţat că la ora 19.00, în Piaţa Constituţiei, va porni iluminatul festiv.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, că atât la parada militară care va fi organizată de Ziua Naţională a României la Arcul de Triumf, cât şi la recepţia organizată de şeful statului la Palatul Cotroceni nu au fost invitate ”persoane cu probleme penale”.

„Am văzut că există tot felul de discuţii în spaţiul public referitoare la acest subiect şi ţin să precizez încă de la început faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume, pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, toți cu probleme penale, nu se află pe lista de invitați la parada militară.

Sursa: jurnalistii.ro

Mergi la SUS