Istoria LEGO. 35 de ani de la aparitie

in Educational de

Atât de mulţi oameni cunosc şi chiar cumpără renumitul şi ingeniosul joc LEGO, dar atât de puţini sunt interesaţi să ştie cine este creatorul acestui joc şi măcar puţin din istoria lui. Dacă s-ar face un sondaj pe această temă, aţi vedea că am dreptate. Foarte puţini ar şti că creatorul lui este danezul Ole Kirk Christiansen.

Domnul Ole Kirk Christiansen

Dar cine a fost acest domn care atrăgea milioane de copii la joacă, punându-le la lucru imaginaţia şi dexteritatea ?! Ole era un tâmplar danez, care a avut el însuşi patru băieţi şi nu mai puţin de nouă fraţi, aşa că dragostea pentru copii şi jucării era una subînţeleasă.
Ole Kirk Christiansen s-a născut în satul Billund din Danemarca în 7 aprilie 1891. La 14 ani, învăţa tâmplarie de la unul dintre fraţii săi. Între 1911 şi 1916, el pleacă în Germania şi Norvegia pentru a lucra ca tâmplar, dar revine în Danemarca şi, cu economiile pe care le făcuse peste hotare, cumpără în localitatea sa natală un atelier de tâmplărie şi un depozit de cherestea. Tot în această perioadă se căsătoreşte cu Kirstine Sörensen, pe care o întâlnise în Norvegia.

Băieţii cu chibriturile

Toate erau bune şi frumoase până într-o după-amiază de duminică când, jucându-se în timp ce părinţii trăgeau un pui de somn, copiii familiei Christiansen au dat foc atelierului care a ars până în temelii împreună cu casa. Dar, cum spune proverbul, în tot răul este şi un bine în sensul că familia Christiansen, angajând un arhitect, s-a ales cu o casă mai mare. Chiar mult mai mare decât îşi puteau permite, astfel că au trebuit să o subînchirieze parţial. Pe de altă parte, clădirea a ajuns cunoscută şi datorită celor doi lei de la intrare. Dacă sunteţi prin zonă şi curioşi, clădirea este una dintre multele care i-au aparţinut lui Ole, dar dintre puţinele care mai există ca parte a Grupului LEGO.

Marea criză şi jucăriile din lemn

În 1930, Marea criză ajunge şi în Danemarca. Ole se străduieşte să supravieţuiască pentru că în regiunea în care trăia nu se mai construia şi ca urmare nu mai era solicitat cu comenzi. Agricultura a fost şi ea afectată de criză. Astfel, Ole încearcă să se adapteze şi produce diverse obiecte casnice pe care ţăranii şi le puteau permite, dar şi … jucării din lemn.
În acelaşi an, Godtfred Kirk Christiansen, unul dintre fiii săi, începe să lucreze cu Ole. Este un moment important pentru familia Christiansen deoarece, tatăl şi fiul încep să extindă producţia de jucării. Până în 1932, cei doi creaseră deja nu mai puţin de 28 de modele: vehicule, bacuri, avioane, autobuse. Deşi simple ca design, jucăriile erau finisate impecabil şi erau făcute din aceeaşi materie primă de calitate excelentă din care făceau şi mobilă. Dar, intervine moartea soţiei lui Ole şi el rămâne singur cu patru fii în grijă.

LEGO sau „joacă-te bine”

În timp, afacerea familiei Christiansen a început să se axeze pe producţia de jucării şi, ca atare, Ole a simţit nevoia de a-i da un nume nou. A organizat chiar şi un concurs în acest sens, dar a ales denumirea creată chiar de el şi atât de cunoscută azi: LEGO, aceasta provenind de la cuvintele daneze „leg godt” care înseamnă „joacă-te bine”.
Diversitatea produselor LEGO devenea din ce în ce mai consistentă, atât de consistentă că însăşi firmei LEGO i-ar fi greu să le mai catalogheze în prezent. Pe lângă numărul mare de modele de animale, maşini, camioane, au fost produse la fel de multe modele de macarale, maşini de cusut, cuiere, table de scris, tractoare, vapoare, şarete pentru păpuşi, abace, jocuri pe tăbliţe din lemn, unelte pentru ferme şi altele.

Al doilea incendiu

A urmat al doilea război mondial şi Danemarca a fost timp de cinci ani sub ocupaţie germană. Dar, de parcă nu era de ajuns starea de război, firma familiei Christiansen va trece printr-o altă catastrofă: un alt incendiu. De data aceasta, a fost cauzat de un scurt circuit şi, în noaptea de 22 martie 1942, fabrica şi depozitul LEGO au ars din nou. Nici de data aceasta Ole nu s-a lăsat doborât şi firma a renăscut din propria cenuşă. El a luat un împrumut şi a construit o fabrică mai mare, de 2300 mp, peste ruinele celei vechi. Pe deasupra, era şi mai modernă, fiindcă noua fabrică a companiei era proiectată să poată susţine chiar şi o linie de asamblare. Până în 1944, LEGO ajunsese la 40 de angajaţi.

Maşina cu injecţie şi primele cărămizi LEGO

1947 este un an decisiv pentru istoria firmei LEGO. Este anul în care un comis-voiajor a sosit la casa lui Ole şi i-a prezentat o noutate: maşina cu injecţie pentru plastic. Deşi familia nu a fost de acord ca Ole să cumpere un astfel de utilaj, el, totuşi, a cumpărat unul. Având în vedere că costa mai mult decât dublul profitului din anul precedent, înţelegem şi atitudinea familiei care se gândea mai mult ca sigur la riscuri. Dar, altfel, marea aventură LEGO nu ar fi existat pentru milioane de copii, care nu ar mai fi avut ocazia să se joace cu o jucărie atât de versatilă.
Odată cu utilajul cu injecţie, Ole a primit şi nişte mostre care demonstrau capacităţile acestuia. Printre mostre, erau şi nişte cărămizi create de Hilary Fisher Page şi care erau precursoarele viitoarei cărămizi LEGO.
Inspirându-se din modelul acestor cărămizi, au fost create propriile matriţe LEGO. Godtfred Christiansen a descris care erau diferenţele comparativ cu cărămizile Kiddicraft ale lui Page: colţurile în unghi drept şi nu rotunjite, convertirea inch-ilor în milimetri, ceea ce a dus la o diferenţă de dimensiune de 0,1 mm între cele două cărămizi, iar „butoanele” superioare au fost aplatizate. Astfel a apărut cărămida LEGO.

Primele jucării din plastic

După doi ani de tatonări, LEGO a produs primele sale jucării din plastic, printre care şi primele cărămizi LEGO, cu sistem de autoîmbinare. În 1949, firma are în producţie nu mai puţin de 200 de modele de jucării din plastic şi lemn, iar până la sfârşitul anilor `40, toţi fiii lui Ole Christiansen lucrau împreună în fabrică.
Începând cu anul 1951, starea de sănătate a lui Ole începe să se deterioreze, dar, cu toate acestea, el a decis să extindă fabrica, chiar mai mult decât era nevoie, stimulat, probabil, de faptul că atât jucăriile din lemn, cât şi cele din plastic se vindeau foarte bine.

1957, an jubiliar

În 1957, LEGO aniversa 25 de ani de existenţă, iar dacă extindem jubileul până în 2017, compania a ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani. În 1958, fondatorul ei, Ole Kirk Christiansen, moare, moştenirea fiind dusă mai departe de fiii acestuia, ei deţinând funcţii de directori în cadrul companiei. Tot în 1958, după ani de încercări, e brevetat sistemul de îmbinare LEGO folosit şi azi.

Al treilea incendiu

Deşi trecuse prin două mari incendii, în 4 februarie 1960, departamentul de jucării din lemn este mistuit din cauza unui fulger. De data aceasta, el nu a mai renăscut din propria cenuşă, iar producţia de jucării din lemn a fost întreruptă, firma concentrându-se pe cea de jucării din plastic. Astfel, s-a încheiat o epocă în istoria LEGO. Această decizie a dus la o alta radicală, respectiv faptul că doi dintre fraţii Christiansen au părăsit firma şi si-au înfiinţat una nouă, BILOfix.

Aventura continuă

În 1962, brandul LEGO pătrunde şi pe piaţa din S.U.A., iar în 1969, este introdusă şi linia DUPLO, pentru preşcolari, cu „cărămizi” mai mari. Din 1977, prin linia TECHNIC pentru proiecte mai complexe, LEGO atrage în joc şi copii mai mari şi adolescenţi.
Deşi jocurile LEGO păreau destinate exclusiv băieţilor, nu au fost uitate nici fetele cărora li se dedică, din 1998, LEGO SCALA Planet, un set destinat fetelor, set care conţinea cărămizile tradiţionale, păpuşi şi accesorii de îmbrăcăminte, o revistă şi un site interactiv. Continuu, brandul LEGO lansează noutăţi din ce în ce mai complexe şi mai atractive, devenind recunoscut de tot mai mulţi copii, cărora le descoperă talente şi, poate, le influenţează chiar şi viitorul.
Important este că LEGO a adus timp de 85 de ani atâta bucurie în casele a milioane de copii din întreaga lume, indiferent dacă jucăriile erau din lemn sau plastic ! Şi toate i se datorează, în primul rând, curajosului Ole Kirk Christiansen, deşi puţină lume cunoaşte acest lucru !