Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Isi duc cu greu zilele, in timp ce oamenii care ar trebui sa se ingrijeasca de ei nici nu stiu ca exista! Drama familiilor condamnate la o viata grea, fara curent electric, intr-un sat din judetul Cluj.

in Diverse de

Doar doi kilometri ii despart de civilizatie, dar interesele politice ale consilierilor locali au fost mereu mai importante decat viata satenilor.

La anii mei, sa nu dea Dumnezeu la nimeni viata mea! Nu doresc sa o aiba nimeni! Nici vecini, nici copii, nici nimeni, numai Dumnezeu e deasupra mea. Asta e singura sursa lumina. Da. N-am alta. Doar gandurile ii tin de urat, in bezna noptii…

La 80 ani, bunica Victoria isi duce traiul greu la lumanare! Batrana n-are casa la capatul pamantului, ci la o aruncatura de bat de Cluj. Unde tehnologia se opreste brusc, dam – parca –  de-o gaura neagra, nu de-un sat!   -Da’ cum nu-i greu? Dar iarna. Este neaua de un metru. Nici nu iesiti iarna. Nu, doar daca vine cineva sa imi aduca paine. Nu cere ajutor, doar lumina… Macar acum la batranete sa aiba parte de ea. Dupa un bec, ca dupa cel mai mare lux, tanjesc  si tinerii din sat. La doi pasi de bunica Victoria, gasim alta casa plina de lumanari si lampi.

La lumina lor, parintii isi cresc, numai ei stiu cum, baiatul. – Cum trec serile aici? Greu, foarte greu fara un televizor, sa te mai uiti, daca nu ai, cat e de greu. Adorm greu in miros de petrol, dar nu mereu… Ci doar cand isi permit. In era internetului de mare viteza, oamenii de aici comunica doar la lumina lumanarii. Lumanare pe care o sting dupa cateva minute pentru a face economie. 3 Satul se afla la o distanta de aproximativ doi kilometri de civilizatie – putin – in teorie, mult  pentru alesii locali. Desi exista bani prevazuti in buget pentru extinderea retelei de electricitate, consilierii locali refuza sa voteze proiectul. Scuza?

Se gandesc, se pare, sa introduca curent electric intr-o zona in care in viitor ar putea exista niste pensiuni. Vasile Tripon- primar comuna Calatele: Dupa ce am obtinut avizele am cerut sa voteze doua tronsoane care sunt mai prioritare. Eu am inteles ca prioritar inseamna cine traieste acolo si are nevoie de aceasta lumina. Primarul spune ca incearca sa ii convinga pe mai marii judetului, dar pana acum s-a lovit de refuzul lor ca de un zid.

Cat va mai dura, Dumnezeu cu mila! -Doamne fereste, sa n-aduca Dumnezeu pe nimeni in starea in care sunt eu! Sursa: StirileKanalD

Ultimile din

Mergi la SUS