Intre vis si realitate. Noile arme „minune” ale Rusiei.

in Extern

A doua zi de Craciun, presedintele rus (foto) a petrecut-o la Centrul National de Control al Apararii din Moscova, de unde a urmarit testarea sistemului de lansare Avangard, una dintre noile arme „minune” ale Rusiei.

Sistemul Avangard este format dintr-o racheta balistica intercontinentala (ICBM) la care e cuplat un vehicul cu propulsie amplificata ce poate transporta incarcatura nucleara cu o viteza de 27 de ori mai mare ca viteza sunetului.

Prin sistemul Avangard e lansata o racheta balistica la care e atasat vehiculul cu incarcatura nucleara. Cand racheta ajunge in spatiu deasupra tintei vizate, vehiculul cu propulsie amplificata se desprinde de racheta purtatoare si se reintoarce in atmosfera, indreaptandu-se spre tinta terestra.

Testul din data de 26 decembrie 2018 a vizat o tinta din Peninsula Kamciatka, din estul Rusiei, aflata la peste 6000 de kilometri de Moscova.

Presedintele Rusiei a declarat ca testul a fost un succes si ca „sistemul Avangard a intrat in productie, iar din 2019 va intra in dotarea fortelor armate”.

In mai multe randuri, Vladimir Putin a spus ca aceasta racheta balistica nu poate fi interceptata si distrusa de niciun sistem de aparare antiracheta detinut de SUA sau de NATO.

Oameni de stiinta rusi, arestati dupa ce au lucrat la proiectul Avangard

Ceea ce nu a spus presedintele Rusiei e ca doi dintre oamenii de stiinta care au lucrat la acest proiect au fost arestati, fiind acuzati de tradare.

Viktor Kudryavtsev si Vladimir Lapygin, de 75, respectiv 76 de ani, care au lucrat la dezvoltarea mai multor rachete hipersonice, se afla in inchisoare din iulie 2018, fiind cercetati in legatura cu vanzarea unor informatii secrete.

Michael Kofman, expert in analizarea tehnicii militare ruse, a scris pe blogul sau ca Vladimir Putin nu blufeaza cand vine vorba de acest nou sistem de rachete balistice, problema care se pune e „cat timp le va lua rusilor pentru ca acest sistem sa devina functional si cate astfel de rachete isi poate permite Moscova sa construiasca”, tinand cont de costurile imense, de ordinul miliardelor de dolari.

Punctul slab al Avangard, conform unor experti, este ca invelisul metalic al vehiculului cu propulsie amplificata nu rezista la reintrarea acestuia in atmosfera din cauza incalzirii generate de frecarea cu aerul. Expertii militari spun ca savantii rusi dezvolta noi aliaje, care sa faca fata temperaturilor ridicate.

A inceput o noua cursa a inarmarii

De ce sustine Vladimir Putin ca actualele sisteme de interceptare a rachetelor balistice, cum e si cel de la Deveselu, Romania, nu functioneaza in cazul Avangard?

Pentru ca acesta din urma vine cu un element de noutate care ii confera o manevrabilitate mare. Racheta iese din atmosfera, intra pe orbita si de acolo lanseaza vehiculul cu propulsie amplificata catre tinta.

Sistemele de interceptare pot reactiona si dobori racheta, dar prea tarziu ca sa compromita si lansarea vehiculului cu propulsie amplificata, mai ales in cazul in care tintele sunt din Europa si Asia, mult mai apropiate de Rusia. In aceasta situatie, timpul de reactie a sistemului de aparare antiracheta se reduce semnificativ, la doar cateva secunde, conform unui articol publicat de Washington Post.

„Statele Unite nu fac tot ce ar trebui pentru a raspunde amenintarilor cu rachete hipersonice”, declara in iulie 2018 Michael D. Griffin, oficial al Pentagonului, responsabil cu cercetarea.

Dezvoltarea rachetelor supersonice ce pot transporta incarcatura nucleara a relansat o noua „cursa a inarmarilor”, asemanatoare cu cea din timpul Razboiului Rece.

Faptul ca tratatul START care expira in 2021 nu va mai fi prelungit de SUA si Rusia, la care se adauga si denuntarea de catre Washington a tratatului de neproliferare a armelor nucleare cu raza mica si medie de actiune (INF) pentru incalcarea lui in numeroase randuri de catre Moscova, a deschis calea unei noi competitii in ce priveste inarmarea.

Strategia lui Putin si consecinte pentru Romania

In martie 2018, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, Vladimir Putin tine o conferinta in care prezinta noul program de modernizare a armatei ruse cu arme ce nu pot fi interceptate si pot atinge orice tinta de pe glob.

Reactia Pentagonului de la acea data a fost una de linistire a opiniei publice: „Armata SUA e pregatita sa faca fata oricarei amenintari”, a spus purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Dar demisia generalului James Mattis din pozitia de secretar al Apararii, survenita in decembrie 2018, arata o anume slabiciune a administratiei americane in ce priveste politica militara.

Donald Trump, actualul presedinte al SUA, e preocupat mai mult de imaginea sa si de conflictul cu noua majoritate democrata din Camera Reprezentantilor decat de amenintarea Rusiei in ce priveste noile tipuri de arme.

Vladimir Putin, prin aceasta strategie in ce priveste noile super-rachete, vizeaza doua obiective. Primul este acela de a-si mentine popularitatea ridicata in randul rusilor, promovand conceptul de recuperare a statutului de superputere detinut de Uniunea Sovietica, iar cel de-al doilea este acela de a readuce SUA la masa tratativelor, iar negocierea sa se poarte de pe pozitii de egalitate.

Racheta lansata de pe un avion de lupta MIG-31K cu o raza de actiune de 2000 de kilometri si o viteza de 10 Mach – Foto Wikipedia

Din perspectiva Romaniei, vestea unei noi rachete balistice ce ar putea intra curand in dotarea armatei ruse nu este una prea buna. Apropierea de Moscova, faptul ca suntem pe granita de est a aliantei nord-atlantice complica politica de aparare nationala, dar totodata exista posibilitatea ca sistemele defensive din aceasta zona sa se dezvolte rapid, pentru ca NATO sa faca fata noilor provocari ridicate de Moscova, iar tara noastra sa beneficieze de asistenta si investitii in domeniul apararii.

Loading...