Incendii masive după valul de caniculă. Turiștii și-au lăsat bagajele în urmă și au fugit

in Extern de

Un val de caniculă însoţit de vânturi puternice a provocat incendii de vegetaţie în mai multe state europene.

În Grecia, autorităţile au instituit codul roşu de alertă în câteva regiuni din sudul şi din nordul ţării. În insula Elafonisos, sute de turişti au fost evacuaţi dintr-un camping ameninţat de flăcări. Şi pompierii spanioli se luptă cu flăcările în insulele Canare, unde peste o mie de locuitori din Gran Canaria au fost evacuaţi.

Un incendiu de vegetație care s-a răspândit rapid în cursul nopții aproape de o suburbie a Atenei a fost stăvilit în zori, dar încă există focare periculoase.

Flăcările au izbucnit pe versanții împăduriți ai muntelui Hymettus, care poate fi văzut din capitala greacă.

Zeci de vehicule pentru stingerea incendiilor au urcat pe șoseaua care duce până în vârful muntelui, la mai bine de un kilometru altitudine. Au fost de ajutor, de asemenea, elicoptere și avioane specializate în lupta cu focul.

Totuși, câteva locuințe au fost cuprinse de flăcări și mai multe au fost evacuate, ca măsură de precauție.

Incendiile sunt o amenințare și în unele insule grecești. În Elafonisos, un incendiu izbucnit la o groapă de gunoi, s-a extins rapid, înteţit de vântul puternic. Autorităţile au instituit nivelul maxim de alertă, cod roşu. Un camping a fost evacuat.

Turiştii, mulţi dintre ei veniţi din Italia, au fost nevoiţi să-şi lase bagajele în urmă şi s-au îmbarcat pe feriboturi, care i-au dus pe continent.

Domenico, turist italian: ,,Nimeni nu ne-a spus ce aveam de făcut. Am decis pe cont propriu să părăsim campingul. Nu ne-a zis nimeni să plecăm, nu am auzit nicio alarmă, nimeni nu ne-a dat actele. Toate documentele noastre au rămas în tabără.”

Lara, turistă italiană: ,,A fost destul de confuz totul. Nu ştiam ce să facem şi acum trebuie să-i aşteptăm pe cei de la camping să ne dea actele înapoi. Pur şi simplu au închis recepţia.”

În weekend, zeci de incendii de vegetaţie au izbucnit în mai multe părți ale Greciei, iar autorităţile spun că riscurile rămân ridicate cel puţin până marți, când temperaturile vor mai scădea.

Pe de altă parte, pompierii spanioli se luptă de câteva zile cu incendiile care au mistuit peste 1000 de hectare de vegetaţie în Canare.

O mie de localnici din insula Gran Canaria, o destinație turistică populară, au fost evacuaţi.

În lupta cu focul au fost mobilizați 600 de pompieri și militari dintr-o unitate pentru intervenții de urgență.