Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a anunţat că în cauza cunoscută ca Dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, procurorii militari au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Iliescu, fost președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, Petre Roman, ex-prim-ministru şi Gelu Voican-Voiculescu, fost viceprim-ministru al guvernului interimar al României.
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații, generalul în rezervă Mugurel cristian Florescu, fosr adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare, amiralul în rezervă, Emil Dumitrescu, fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Cazemir Ionescu, fost vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională, Adrian Sârbu fost șef de cabinet și consilier al primului ministru, Miron Cozma fost președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”, Matei Drella, fost lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni, Cornel Burlec Plăieş, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul (r.) Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne, col. (r) Petre Peter, fost comandant al UM 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne, şi Alexandru Ghinescu, fost director al I.M.G.B, toţi acuzaţi de infracțiuni contra umanității.
Conform rechizitoriului, atacul din 13-15 iunie a avut următoarele consecințe: moartea prin împușcare a 4 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1250 de persoane. Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediul Institutului de Arhitectură și al Universității din București, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.
PÎCCJ mai informează că, în vederea administrării probatoriului au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate și 589 de martori, fiind emise circa 2300 de citații. Dosarul însumează 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în cauză are 2.000 de file. (foto: mineriada.org)