Depresia reprezintă una dintre cele mai întâlnite probleme psihice. Specialiștii estimează că 900.000 de români au această afecțiune, adică 5 % din populația țării. Acest fapt afectează numeroase familii, fiindcă unul dintre membrii suferă și toți sunt influențați în mod negativ. Există numeroase greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație.
Este foarte greu să-ți vezi partenerul că devine depresiv sau tu să nu mai fii ca înainte. Problema nu este doar una individuală, ci afectează relația de cuplu. Această situație poate merge până la a duce căsnicia în criză. Vezi ce poți face pentru a nu ajunge acolo și cum pot fi evitate sau înțelese aceste greșeli pe care le fac persoanele depresive într-o relație.
SIMPTOMELE POT EXASPERA PARTENERUL
Simptomele alterează calitatea vieții în general și pe cea a vieții de cuplu în particular. De multe ori, tocmai problemele cu partenerul duc la depresie, dar nu întotdeauna. Indispoziția, starea de apatie, lipsa chefului de a trăi și de a socializa, a energiei, stările de plâns și de durere psihică, la fel ca și agresivitatea și iritabilitatea care apar uneori pentru a masca celelalte simptome pot duce partenerul la exasperare, potrivit libertateapentrufemei.ro
NU MIMA O STARE BUNĂ
Dacă tu ești persoana care are această problemă, ar fi bine să fii atentă la indicii și să ceri ajutorul unui specialist. Nu încerca să mimezi o stare bună sau să amâni tratamentul. Această strategie va avea consecințe negative. În schimb, acțiunea rapidă și efortul susținut vă vor aduce din nou la lumină. Explică-i soțului, pe cât posibil, care sunt greutățile pe care le întâmpini și cere-i ajutorul. Altfel, boala poate eroda sănătatea emoțională a relației vostre. Nici din punct de vedere sexual lucrurile s-ar putea să nu meargă atât de bine. Toți acești factori duc la resentimente, mânie și izolare. Până și cel mai optimist om poate fi tras în această spirală care duce în jos.
ATUNCI CĂND TU AI PROBLEME
Realizează că starea ta sufletească s-a schimbat. Nu ești nebună, dar treci prin momente mai grele. Exprimă aceste dificultăți și fă-ți partenerul să înțeleagă ceea ce simți. Asigură-l că nu el este problema. Dacă o parte din insatisfacția ta vine și din relația voastră, ar trebui să-i spui asta. Totuși, discută despre ce anume te nemulțumește și cum s-ar putea schimba, nu-l acuza pe el. De exemplu, spune că ai vrea să îți facă mai des complimente și nu-i reproșa că niciodată nu auzi de la el un cuvânt bun.
CÂND EL SUFERĂ
Dacă soțul tău e în această situatie, sigur nu îți este ușor. Uneori, s-ar putea să te superi pe el sau să simți că nu mai suporți și ai vrea să pleci cât mai departe de el. Totuși, ține cont că este o boală și fă tot posibilul ca să îi fii alături. Ajutorul familiei este de neprețuit în recuperarea pacientului. Cel mai bine ar fi să te gândești cum ai vrea tu să fii tratată dacă ai fii în locul lui. Arată-i că îți pasă de el. Învață-l să gândescă pozitiv. Organizează activități interesante și plăcute, dar nu insista neapărat să participe. În timpul depresiei, persoana afectată își pierde interesul față de pasiunile pe care le avea și uneori simpla ieșire din casă poate fi o corvoadă. Insistă să meargă la psiholog și să-și ia tratamentul. Găsește și alți oameni care să fie alături de voi, prieteni, rude etc.
NU LUA PERSONAL CE SPUNE
Pentru că e vorba de o afecțiune psihică și are nevoie de tratament și psihoterapie, persoanele aflate în această situație trebuie să ceară ajutorul unui specialist. Psihologul sau psihiatrul vor face recomăndari familiei despre modul în care să-l abordeze pe cel aflat în suferință. În cazul în care tu ești cea afectată, soțul te va înțelege dacă vede că depui eforturi pentru a-ți reveni. Există mari șanse să fii din nou bine, dacă ai alături de tine un partener înțelegător. Când situația este inversă, el este cel aflat în suferință, ai nevoie de multă răbdare și empatie pentru a-l ajuta să iasă din starea patologică. Ceea ce trebuie să știi e că starea lui e trecătoare și se va ameliora, dacă și merge la ședintele de terapie. Nu trebuie să iei personal ceea ce spune celălalt, mai ales într-o situație în care psihicul este afectat de medicamente, fie de boală.