Fiscul va verifica tot mai multe persoane fizice. ANAF poate cere documente pentru fiecare bun cumpărat.

in ExtraNews de

Inspecţiile fiscale derulate de ANAF vor viza din ce în ce mai mult persoanele fizice, fie că au venituri mari, fie că au venituri mici, a declarat recent Irina Nistor, director PwC România, citată de Hotnews.

„De complexitatea cazului depinde cât de anevoiasă devine o altă declaraţie despre care nu ştiu câţi dintre dvs. aţi auzit, pentru că ea nu este solicitată decât în cadrul unei inspecţii, anume

„Declaraţia de patrimoniu şi venituri”. Este o Declaraţie stufoasă de 16 pagini care trebuie documentată temeinic”, a declarat Nistor, scrie Hotnews. Potrivit specialistului în fiscalitate, românii trebuie să ştie că Fiscul poate cere documente pentru fiecare bun cumpărat. „Noi considerăm că atât timp cât există o evidenţă foarte clară la nivelul persoanei fizice, deşi poate nu suntem obişnuiţi să ne ţinem o situaţie a veniturilor şi a cheltuielilor, trebuie să ne obişnuim să facem acest lucru pentru că o evidenţă clară ne ajută să trecem cu bine peste o inspecţie fiscală”, a adăugat Nistor, recomandându-le cetăţenilor să se conformeze voluntar, chiar dacă această conformare voluntară nu îi scapă de inspecţia fiscală, ci doar îi ajută să o finalizeze mai repede.

ANAF face periodic analize de risc asupra persoanele fizice, demarând sute de controale în urma acestora. În scopul verificării persoanelor fizice, a fost înfiinţată, în anul 2011, Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice. De asemenea, potrivit unui prim proces de selecţie stabilit de această Direcţie, următoarele persoane fizice pot deveni subiect de control: asociaţi/acţionari care au împrumutat firme cu cel puţin 200.000 lei; persoane fizice ce achiziţionează bunuri sau imobile în valoare de cel puţin 70.000 euro; persoane fizice ce deţin depozite bancare de cel puţin 150.000 lei/an; persoane fizice care au cumpărat autoturisme în valoare de cel puţin 25.000 euro.

Prin urmare, presiunea pe declararea veniturilor persoanelor fizice este foarte mare, autorităţile având la dispoziţie instrumentele necesare pentru a le verifica. În eventualitatea în care veniturile nu pot fi justificate de către contribuabilii vizaţi, atunci acestea vor fi impozitate cu 16%. Pe de altă parte, Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 din 31 iulie 2019, privind instituirea unor facilităţi fiscale încurajează conformarea voluntară a persoanelor fizice. Concret, persoanele fizice care la finalul fiecărui an au obligaţii principale restante administrate de ANAF pot beneficia de anularea dobânzilor, a penalităţilor şi tuturor accesoriilor aferente acestor datorii principale.