Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ESTE BINE SAU NU SĂ-ȚI LAUZI COPILUL?

in Diverse de

Există persoane care spun că trebuie să-ți lauzi copilul pentru a-i constitui stima de sine, dar alții sunt de părere că, dacă îl lauzi, îl faci încrezut sau nemotivat să-și depășească limitele. Iată cum poți păstra un echilibru în această privință.

Nu e bine să-ți lauzi copilul. Lauda îi creează sentimentul că trebuie să se ridice mereu la înălțimea standardelor pe care i le impui. De multe ori, va avea impresia că, dacă nu va fi suficient de bun, nu-l vei mai iubi.

APRECIAZĂ-I EFORTUL

Aceasta înseamnă să nu-i mai spui nimic atunci când observi un comportament deziderabil sau o faptă demnă de a fi apreciată? Nu. Dar trebuie să fii atentă cum faci asta. Cea mai potrivită metodă de a lăuda copilul este cea de a-i prețui efortul, interesul, perseverența, și nu rezultatul (fie el pozitiv sau negativ). Poți să-i spui ceva de genul: “Mi-a plăcut că te-ai străduit foarte mult să scrii tema” și nu “Ești un copil foarte deștept”. Pentru a vedea că ești mulțumitp de el, punei-i întrebări despre lucrul pe care l-a făcut. De exemplu: “Cum a fost să stai o oră întreagă pe scaun și să scrii cu atâta minuțiozitate?”

TEMPEREAZĂ-L CÂND EXAGEREAZĂ

Părintii nu ar trebui să se îngrijoreze prea mult în privința aceasta. Copiii au felul lor propriu de a se dezvolta. Important este să ne concentrăm pe a crește copii fericiți. Iar fericirea nu este o emoție de scurtă durată și de intensitate maximă pe care o oferă entuziasmul sau euforia. Presupune capacitatea de a merge prin viață cu zâmbetul pe buze și să poată face față atât unui succes poate mai mare decât își imaginau, dar și eșecului. Este bine ca micuțul să-și vadă calitățile ca pe un dar pe care trebuie să-l utilizeze în folosul oamenilor din jurul lui. Învață-l că vom fi cu adevărat fericiți atunci când dăruim sau ne dăruim.

ARATĂ-I O ATITUDINE ECHILIBRATĂ ȘI SĂNĂTOASĂ

Unii părinți ar putea spune că, dacă nu-și arată prețuirea față de copil acesta nu va avea stimă de sine. Însă, o stimă de sine construită pe laude seamănă cu o casă de paie. În schimb, o stimă de sine sănătoasă se construiește prin experiențe și reflecție asupra lor. Adică, degeaba îi spui că este un copil inteligent. El va căpăta încredere în el însuși abia după ce a trăit anumite împrejurări care i-au testat istețimea. Apoi, ajută ca părintele să-i pună întrebări pentru a vedea ce anume a făcut pentru a reuși. În final, scopul nostru este de a-i stimula o stimă de sine nici prea înaltă, dar nici prea scăzută. Mai degrabă, o atitudine echilibrată și sănătoasă.

ASOCIAZĂ IUBIREA CU DISCIPLINA

Atunci când este mic, nu are nevoie de acel “bravo”. El se va vedea pe sine prin oglindirea lui în felul în care părinții îl privesc. Chiar și bebelușii care nu stăpânesc încă limbajul se simt apreciati și valorizați prin felul în care le vorbim, îi atingem, îi hrănim sau chiar când văd cum ne strălucesc ochii atunci când îi luăm în brațe. Este foarte important pentru un copil să simta dragostea necondiționata a părinților săi. Aceasta ar putea să-l susțină de-a lungul timpului, peste ani, atunci când viața devine mai grea. După vârsta de 6-7 ani, iubirea trebuie asociată cu disciplina. Aceasta nu trebuie să-l rănească, dar nici să lipsească. Altfel, vom crește o persoană impulsivă, incapabilă să-și gestioneze emoțiile și nemotivată.


Ultimile din

Mergi la SUS