Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Era şi cazul: O parte din pădurile de fag de la noi, în patrimoniul UNESCO

in Diverse/ExtraNews de

   Organizaţia ecologistă Greenpeace Romania a anunţat că, la şase ani de la inițierea procesului, peste 24.000 de hectare de păduri virgine de fag sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. România participă cu cea mai mare suprafață la această candidatură comună a 10 țări pentru extinderea sitului Păduri virgine de fag din Carpați (Slovacia și Ucraina) și păduri seculare de fag din Germania.

   „Pădurile de fag sunt emblematice pentru Europa. Ele au migrat de la sud spre nord și au ajuns să acopere o bună parte din suprafața Europei după ultima glaciațiune. Pe teritoriul României, pădurile de fag s-au extins acum aproximativ 3.000 de ani, iar astăzi ocupă peste 30% din suprafața împădurită a țării. Prin înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO se urmărește protejarea unor eșantioane reprezentative de păduri de fag din diferite ecoregiuni. Aceste păduri sunt un rezervor genetic inestimabil pentru fag și alte specii asociate. Ele sunt în același timp păduri întacte, bogate în diversitate, echilibrate și rezistente în fața condițiilor de mediu din ce în ce mai dificile„, spune Greenpeace.

   În petiţia pentru salvarea tuturor pădurilor virgine și cvasi-virgine din România, Greenpeace informează că cele mai vaste păduri virgine și cvasivirgine din zona temperată se găsesc în Carpații românești. Acestea sunt un rezervor de biodiversitate și adăpostesc floră și faună unice (33.000 de specii), cea mai mare populație de urși din Europa, specii rare și endemice și carnivore mari, precum râsul sau lupul.

România este însă o țară a fagilor, având de asemenea cele mai întinse păduri virgine și cvasivirgine de fag din Uniunea Europeană. Unicitatea acestor ecosisteme a fost recunoscută prin acordarea statutului de patrimoniu mondial UNESCO pădurilor de fag din Slovacia, Ucraina și Germania. Opt păduri de fag din România vor fi de asemenea înscrise ca situri UNESCO, completându-se astfel un prețios patrimoniu natural european. Totuși, până în prezent 80% din pădurile lumii au fost degradate sau distruse. Trebuie să protejăm ceea ce a rămas din aceste ecosisteme extraordinare, mai ales aceste ultime refugii ale biodiversității în care natura continuă să existe în forma ei cea mai pură„, mai spune Greenpeace, în motivarea petiţiei. (foto: Greenpeace)

Ultimile din

Mergi la SUS