Angajaţii de la stat din România câştigă, în medie, cu 19% mai mult decât angajaţii din mediul privat, în timp ce în alte state raportul este inversat, arată statisticile oficiale. În Ungaria, spre exemplu, bugetarii câştigă, în medie, cu 14% mai puţin decât angajaţii din privat, potrivit datelor institutului de statistică din Ungaria.
„Slujbaşii de la stat din administraţia publică din orice ţară din lume câştigă mai puţin decât angajaţii din privat. Iar acest lucru nu se întâmplă ca urmare a unor legi, ci din cauza faptului că, automat, în administraţia publică se duc oamenii care nu rezistă la presiunea din mediul privat. Acesta este mecanismul din orice ţară normală prin care se alege cine merge la stat şi cine merge la privat. În privat e presiunea mai mare, educaţia oamenilor e mai bună, iar cei care se angajează acolo fac mai multe sacrificii. De aceea, salariul mai mare la privat faţă de stat e firesc. Ce se întâmplă în România e revoltător”, a spus Radu Furnică, preşedintele firmei de executive search Leadership Development Solutions. De altfel, în mod paradoxal, funcţionarii publici din România câştigă mai bine decât funcţionarii din alte state care au economii mai dezvoltate şi un nivel de trai mai ridicat.
Funcţionarii publici din România au încasat salarii cu 7% mai mari decât funcţionarii publici din Ungaria, în ciuda faptului că PIB-ul per capita din România este mai mic cu o treime decât cel din Ungaria.
„Este de-a dreptul revoltător ce se petrece, este o conspiraţie a incompetenţei în această ţară. Politicul îşi câştigă voturi oferind bani fără măsură şi fără măsurarea performanţei unor oameni despre care se ştie că lucrează foarte prost. (…) Apropo de creşterile de salarii viitoare de la stat, nu zice nimeni să nu crească salariile oamenilor care produc. Dar este revoltător să creşti salariile tuturor fără să le măsori performaţa şi ştiind că nu produc nimic”, a mai spus Radu Furnică.