Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E OFICIAL! Spania VA RIDICA autonomia Cataloniei Detalii de ultim moment

in Extern de

Guvernul de la Madrid a anunțat că a ridicat autonomia regiunii Catalonia în baza Articolului 155 din Constituția care îi permite trecerea unei regiuni autonome sub administrare de la centru în context de criză. Această decizie vine în urma expirării ultimatumului acordat de către premierul Mariano Rajoi pentru ca liderul catalan să clarifice dacă în discursul din Parlamentul de la Barcelona a declarat independența regiunii, iar dacă aceasta este în realitatea intenția să renunțe la ea. Procesul de ridicare a autonomie va începe oficial sămbătă, anunță BBC.

„Guvernul spaniol va continua procedurile stipulate în Articolul 155 al Constituției pentru a restabili legalitatea în regiunea autonomă Catalonia”, a transmis Mariano Rajoi într-un comunicat de presă.

Liderul catalan Carles Puigdemont a precizat, încă de luni, că nu va renunța la campania pentru obținerea independenței regiunii din nord-estul Spaniei, afirmând că are un mandat clar pentru acest lucru obținut prin rezultatul referendumului din 1 octombrie. Scrutinul nu este însă recunoscut și de către guvernul central, fiind declarat neconstituțional.

În urma deciziei guvernului de la Madrid, este așteptat ca separatiștii catalani să replice prin manifestații importante de stradă și chiar o grevă generală în regiune care ar putea avea efecte negative privind situația economică a țării.

Mergi la SUS