Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

E LEGE! Medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate din Romania NU MAI AU VOIE voie sa primească de la pacienti

in ExtraNews de

Conform Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 19 din 4 iunie, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590, medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate din Romania NU MAI AU VOIE voie sa primească de la pacienti, micile atenții sub forma de plati suplimentare sau donatii in afara legii.

Medicii angajati cu contract de munca in spitalele din sistemul public de sanatate nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii, chiar daca pacientii au dreptul, conferit de lege in prezent, de a recompensa medicii sau spitalele in care au fost tratati.

Legea drepturilor pacientului prevede ca pacientii au posibilitatea de a oferi angajatilor sau unitatii in care au fost ingrijiti plati suplimentare sau donatii, doar in limita respectarii legii.

Conform stirileprotv.ro, Decizia Inaltei Curti a venit in urma unui proces penal de luare de mita, de la Curtea de Apel Mures, in cadrul caruia avocatii unui medic inculpat au sustinut ca medicul nu e functionar public, conform noilor prevederi ale legii sanatatii. Noua judecatori de la Curtea Suprema au decis insa invers, ca doctorii sunt functionari publici, iar orice ban primit, fara chitanta, inseamna mita.

Vasile Astarastoae, presedinte Colegiului Medicilor din Romania: Eu stiu ca judecatorii de la Inalta Curte se vor trata in strainatate tot cu medici romani, nu cu medici de alta nationalitate, dar ce va face populatia din Romania, care nu isi permite sa plece in strainatate?

Cum comentați aceasta decizie?

Ultimile din

Mergi la SUS