Doi economişti recunoscuţi, Iancu Guda şi Andrei Caramitru, au susţinut duminică seară că miza taxei pe lăcomie are drept scop naţionalizarea băncilor, care vor intra în faliment, şi schimbarea conducerii BNR pentru a deţine controlul asupra acestei instituţii, care va fi obligată să tipărească bani pentru a acoperi deficitul.
„Vâlcov (…) a lansat un atac nuclear împotriva BNR şi sistemului bancar. Care este miza ? Tiparniţa de bani. Vor să îşi pună oamenii lor acolo ca să imprime bani pentru a acoperi deficitul bugetar uriaş (din Octombrie va intra noul CA al BNR care va fi numit de Parlament). (…) Care sunt consecinţele ? Hiperinflaţie şi falimentul băncilor”, scrie economistul Andrei Caramitru.
Potrivit acestuia, în cazul hiperinflaţiei, leul s-ar devaloriza la 7 – 8 lei/euro, „exact ca în Turcia”, iar în cazul creşterii ROBOR, a dobânzilor, băncile ar intra în faliment, pentru că taxa pe ăcomie se aplică în funcţie de creşterea ROBOR-ului. „Atunci BNR-ul (dacă intră sub control politic) le poate naţionaliza (recapitalizare cu lei făcuţi la tiparniţă, aşa cum s-a întâmplat şi cu Lehman Brothers şi multe alte bănci în criza din 2008). Şi după naţionalizare vinde de exemplu către bănci ruseşti care de-abia aşteaptă. Ce trebuie făcut ?
Cheia e la băncile active în România: trebuie să realizeze urgent că sunt într-o situaţie critică. Se joacă supravieţuirea lor şi a noastră ca societate. Să nu fie naivi crezând că PSD nu va merge “până la capăt”, scrie economistul. În opinia acestuia, băncile active trebuie să „oprească total finanţarea deficitului statului (deja se întâmpla – însă doar parţial, încă finanţează 50% din cererea Ministerului Finanţelor)”. „Condiţiile ca să reia finanţarea ar trebui să fie : anularea OUG, buget sustenabil pe 2019/2020. În acel moment, Ministerul de Finanţe rămâne doar cu rezerva de la trezorerie de 6 miliarde EUR (nevoile de finanţare ale statului în 2019 sunt de 25-30 miliarde EUR, deci au doar 3 luni să supravieţuiască).
Dacă Guvernul nu reacţionează in nici un fel, trebuie forţat un program FMI cu input de la UE. Care să aibă rolul de a impune măsuri urgente şi raţionale atât la nivel economic cât şi politic (de exemplu poate cere alinierea legislaţiei cu MCV / Comisia de la Veneţia). FMI ne poate salva acum de la un colaps total. Suntem deja în al 12-lea ceas. E sigura soluţie pentru a evita un dezastru absolut pentru toţi, şi pentru a evita falimentul băncilor ”, a scris luni economistul pe pagina sa de Facebook, ulterior participării la emisiunea Digi24 de duminică seară. În aceeaşi emisiune, economistul Iancu Guda a explicat că este posibil ca Guvernul să intenţioneze preluarea controlului asupra BNR pentru a o forţa să tipărească noi bancnote, pentru a putea acoperi astfel deficitul bugetar.