Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

DIASPORA! Denunțarea muncii la negru. Ce amenzi primește angajatorul și la ce riscuri se expune îngrijitoarea care denunță

in Diverse de

Aproape un milion de femei, cele mai multe dintre ele de naționalitate străină, muncesc ca îngrijitoare în Italia, multe dintre ele fără un contract de muncă legal. O profesie demnă, nobilă, respectată, așa cum orice profesie ar trebui să fie, în virtutea primului articol din Constituția italiană: „Italia este o republică democratică bazată pe principiul muncii.”

După estimările calculate de sindicatul Cgil, 3 din 4 badante dau în judecată angajatorul, chiar și la câțiva ani distanță de la încheierea raportului de muncă. Care sunt motivele și de ce se plâng badantele? Salariile mici non conforme cu munca prestată și cu încadrarea, orariile de muncă masacrante care depășesc uneori orele prevăzute în contractul de muncă și nu în ultimul rând faptul că multe dintre acestea au parte de umiliri sau cuvinte ofensatoare din partea angajatorilor.

„În fiecare an, mii de persoane care lucrează ca badante, ne solicită ajutorul. Femei obosite care muncesc 54 de ore pe săptămână așa cum este prevăzut de Contractul Colectiv Național de Muncă și care trăiesc, uneori 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, în contact permanent cu bătrâni invalizi și în condiții dificile. Femei care se așează pe scaun în fața noastră și încep să plângă, victime a unor vieți pustnice care trăiesc cu frica de a nu fi aruncate în stradă abia asistatul moare”, spune Cecilia de Pantz, secretar Filcams Cgil.

Cum să denunți munca la negru

Pentru denunțarea unui angajator care refuză să înregistreze un lucrător conform Contractului Colectiv Național de Muncă este necesar să fim în posesia următoarelor date și documente:

  • numele, prenumele și adresa exactă a angajatorului;
  • data zilei în care a început raportul de muncă la negru;
  • orele de muncă prestate zilnic;
  • salariul primit.

De asemenea, este bine și necesar în unele cazuri, ca badanta care face denunțul să prezinte:

  • documente justificative care să ateste prestarea muncii la negru pentru angajatorul respectiv ( fotografii, înscrisuri, etc.);
  • dacă denunțul se va trasforma într-un proces civil, badanta va avea nevoie de martori care să confirme cele declarate de dânsa.

Pasul următor este să contactăm unul dintre birourile sindicatelor Cgil, Cisl, Uil, Ugil de pe teritoriul italian, pentru a primi consultanță și susținere.

Sindicatul va îndeplini anumite proceduri pentru a ajunge la un acord prin negocieri și gestionarea pașnică a conflictului de muncă. În cazul în care angajatorul nu este disponibil pentru o soluționare pe cale amiabilă a problemei, firmele de avocatură din cadrul sindicatului  vor prelua cazul prezentându-l în fața judecătorului.

Sancțiunile la care se expune angajatorul în cazul neîncheierii unui contract de muncă: 

Sancțiunile pe care le va suporta angajatorul sunt indicate în decretul-lege nr. 151/2015 și pot ajunge la amenzi în valoare de 36.000 euro.

Valoarea amenzilor primite de angajator variază în funcție de durata muncii prestate de badantă:

  • de la 1.500 € la 9000 € – dacă badanta a lucrat fără forme legale până în 30 de zile;
  • de la 3.000 € la 18.000 € – dacă badanta a lucrat fără forme legale între 31 și 60 de zile;
  • de la 6.000 € la 36.000 € – dacă badanta a lucrat fără forme legale mai mult de 60 de zile.

În cazul în care îngrijitoarea este o cetățeancă extracomunitară, cuantumul pedepsei se majorează cu 20%.

Sancțiunile și riscurile la care se expune badanta care denunță un raport de muncă la negru (nedeclarat la INPS):

Îngrijitoarea care denunță un raport de muncă în afara legii, este considerată victima acestui raport și prin urmare nu riscă absolut nici o sancțiune în cazul în care se va dovedi că a fost constrânsă să lucreze fără contract de muncă pentru angajator.

Singurul caz în care și îngrijitoarea ar putea fi sancționată cu amendă, este atunci când se descoperă că respectiva a primit și indemnizație de șomaj în perioada cât a lucrat pentru angajatorul respectiv.

Conform art.316-ter Cod Penal, lucrătorul la negru care beneficiază și de ajutor de șomaj sau de alte ajutoare sociale datorită statutului său de șomer, riscă o amendă care variază de la 5.164 la 25.822 de euro. Dacă valoarea totală a indemnizației de șomaj primite în timp ce lucra și la negru depășește 4.000 de euro, lucrătorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la patru ani.

Munca nedeclarată este o încălcare a legii și a drepturilor fundamentale ale individului, cu afectarea demnității și personalității sale. De aceea, este bine să nu tolerăm în nici un mod exploatarea și prestarea muncii fără forme legale. Sursa: Rotalianul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS