Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Deputații din comisia de muncă au luat decizia ca pensia de invaliditate să se poată cumula cu venituri din activități independente

in ExtraNews de

Laurei Florescu, tânăra care suferă de scleroză multiplă(boală autoimună care nu se vindecă), i s-a făcut dreptate luni de către deputații din comisia de muncă care au luat decizia că: pensia de invaliditate poate fi cumulată de la promulgarea legii cu veniturile din activități independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal. Dintre acestea fac parte drepturile de autor, proprietatea intelectuală și drepturile conexe precum și o serie de alte activităti, cum ar fi PFA.

Președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, a declarat la sfârșitul ședinței:”Lucrurile au fost în dezbatere cu cei de la Casa de pensii și au zis: Dacă tot umblați, haideți să rezolvăm și problema pensiei de urmaș care, la fel, nu putea fi cumulată cu niciun alt fel de venit de această natură, totodată specificând clar că pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru că ele fac parte nu dintr-o imposibilitate de a se desfășura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite în urma decesului unui soț sau părinte. Pensia anticipată ține de voința fiecăruia și, dacă ai capacitate de muncă, poți să mai amâni puțin pensionarea, dacă ai și o sursă de venit certă.”

Deci, de această prevedere pot beneficia și cei care primesc pensii de urmaș, însă nu se va aplica celor care s-au pensionat anticipat.
Vă reamintim ce scrisese pe pagina ei de Facebook tânăra care suferă de scleroză multiplă și căreia statul român îi suspendase pensia pe trei ani pentru că lansase un volum de poezii pentru care primise o sumă infimă de doar 230 de lei.

„Din 2014 trăiesc cu 39 de lei pe lună, ajutor de handicap și o pensie de boală de 400, respectiv 520 de lei, fără drept de muncă. M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dubu”.

După prezentarea cazului în mass-media, ministerul Muncii a anunțat că Laura Florescu are posibilitatea contestării în instanță a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia și că ajutorul de handicap, cel de 39 de lei/lună nu a fost afectat.

Ultimile din

Mergi la SUS