Demnitatea nu ti-o dau rangul sau banii. Regina Ana: şi-a construit singură mobilă, nu gătea, trata moda cu indiferenţă şi mânca la prânz un singur fel

in Curiozitati de

Lucruri mai puţin ştiute despre Regina Ana au fost făcute publice de către Casa Regală a României. Într-un articol intitulat „92 de fapte în 92 de ani“ se vorbeşte despre pasiunile Reginei, despre viaţa modestă pe care a dus-o, dar şi despre ceea ce i-a plăcut cel mai mult în viaţă: animalele de companie, maşinile, vânătoarea şi pescuitul.

Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre Regina Ana, necunoscute publicului până în prezent.

1. Încă din fragedă copilărie, Regina Ana a iubit mersul pe bicicletă şi pescuitul. 2. La vârsta de doisprezece ani, Principesa Ana a urmat la Paris, cu mare plăcere, cursuri de scrimă. 3. De la 16 la 18 ani (1939-1941), Regina Ana a urmat o şcoală de Arte Frumoase la New York şi, în paralel, a lucrat la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existenţa. 4. Regina a urmat la New York în anii 1941 şi 1942 cursurile Parson Schol of Art, unde a studiat ştiinţa promovării comerciale. A terminat cursurile (care aveau durata de trei ani) în mai puţin de doi ani. 5. La New York, Regina a mai lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Bloomingdale’s, pentru a-şi completa veniturile.

6. Reginei Ana i-au plăcut întotdeauna Jeep-urile, pe care le-a cunoscut îndeaproape ca ofiţer de legătură al Armatei Franceze Libere. Ulterior, Regele Mihai i-a dăruit două asemenea vehicule, cu care Regina a participat la numeroase competiţii, raliuri şi expediţii automobilistice. 7. Indiferenţa Reginei Ana la adresa modei şi ţinutelor vestimentare a fost moştenită de la mama sa, care obişnuia să spună “Eu nu mă îmbrac, eu mă acopăr”. 8. Regina Ana a lucrat ca tâmplar, într-un atelier improvizat acasă, în timpul exilului din Anglia, pentru a nu cheltui bani cu achiziţionarea de mobilă. A vândut, duminica, la târg, unele dintre piesele de lemn executate de ea. 9. Regina a fost o fire sportivă. Între sporturile practicate s-au numărat scrima, echitaţia, ciclismul, gimnastica şi înotul. 10. Regina Ana a fost pasionată de vânătoare şi a mers, cot la cot cu verii săi, la vânătorile regale din Luxemburg, Germania ori Belgia, obţinând trofee personale remarcabile.

11. Regina era cea care înregistra mesajele Regelui pentru ţară, transmise prin intermediul Radio Europa Liberă. Era mereu un moment de mister şi fascinaţie pentru Principese. 12. Ţările în care Regina Ana a locuit în timpul vieţii, în afară de Franţa şi România, au fost SUA (în timpul războiului şi ulterior, alături de Rege), Italia, Marea Britanie, Danemarca şi Elveţia. 13. Regina Ana, ca şi Regele Mihai, a mâncat mereu la prânz un singur fel, iar masa a durat 20-30 de minute. Cina Majestăţilor Lor a început mereu la ora 18.30, a cuprins 2 feluri şi a durat 30 de minute. 14. Regina Ana a locuit, în exilul din Elveţia, în 5 case diferite: Lausanne 1948-1949, Versoix 1956-2004 (Villa Fantasia şi Villa Serena), Aubonne 2004-2016 (La Croix de Luisant şi Rue de la Grenade). 15. Regina Ana a fost un foarte talentat pictor. La Palatul Elisabeta sunt expuse, în apartamentul regal, două din lucrările Reginei.

16. Prietenii cei mai apropiaţi ai Reginei au fost câinii de companie crescuţi de-a lungul vremii. Ultima pereche de căţei, care a locuit în casa din Elveţia, au fost Bianco şi Bambi, din rasa Chihuahua. 17. Regina Ana nu a avut niciodată pasiunea gătitului. 18. Regina Ana nu a mers niciodată în Basarabia. 19. Regina Ana nu a vizitat niciodată Balcicul. 20. Regina Ana nu a fost niciodată în Australia.

21. Părul Reginei Ana şi-a păstrat culoarea în mod natural, fără să albească vreodată. 22. Statul român nu a oferit nicio distincţie Reginei Ana, în 92 de ani de viaţă. 23. Regina Ana a fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României. 24. Regina Ana a dat primul interviu televizat în România la vârsta de 86 de ani, în anul 2009. 25. Singura perioadă, în cei 68 de ani de căsătorie, în care Regina Ana a stat despărţită de mai multe ori, câteva săptămâni, de Regele Mihai a fost în cei nouă ani în care Regele a lucrat ca broker autorizat la Bursa din New York.

Citeste mai mult: adev.ro/pbjas1

Citeste mai mult: adev.ro/pbjas1