Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Declaraţiile fascinante ale unui constănţean care a fost în pelerinaj la Mecca.De ce se înconjoară în şapte rânduri Marea Moschee a musulmanilor

in Curiozitati de

Timp de patru zile, musulmanii din întreaga lume celebrează Kurban Byram-ul, unul dintre cele mai importante evenimente religioase din religia islamică. Cine îşi permite şi este sănătos trebuie să meargă la Mecca, pentru ritualul islamic anual.
În această perioadă a anului, musulmani din întrega lume săvârşesc ritualurile de la Mecca, la locul naşterii profetului Mohamed, în Regatul Arabiei Saudite.    Constănţeanul Enghin Cherim, de 38 de ani, reprezentantul Asociaţiei Musulmanilor din România, a mers de cinci ori în pelerinaj la Mecca, potrivit adevarul.ro.

Prima dată a fost în anul 1998, iar ultima dată în urmă cu doi ani.  „Pelerinajul, spune el, face parte din cele cinci principii fundamentale ale islamului: mărturisirea de credinţă, rugăciunea, dania, postul lunii Ramadan şi pelerinajul. De aceea se consideră că păcătuieşti dacă dispui de resurse materiale şi sănătatea îţi permite şi nu mergi în pelerinaj măcar o dată în viaţă“, spune Enghin Cherim.   La Mecca, doar cu avionul    Drumul până la aeroportul Jeddah, situat la două ore distanţă de Mecca, l-a făcut cu avionul, un bilet costând 1.000 de euro. „Înainte, până la izbucnirea crizei din Siria, se mergea şi cu autocarul, şi se făceau cam trei zile, însă în prezent ţara nu mai este sigură şi de aceea se pleacă doar pe calea aerului“, spune musulmanul. La Mecca, unde se află Moscheea Sfântă, povesteşte Cherim, legenda spune că aici a fost prima casă a omului pe Pământ, construită de către Adam, numită Kaaba. Ulterior, pe acelaşi loc s-a ridicat casa făcută de Avraam fiului său Ismail.

„Musulmanii din întreaga lume care vin aici în pelerinaj înţeleg mai bine religia islamică, faptul că ea nu a fost fondată de Mohamed, ci provine de la primul om de pe Pământ. Când oamenii văd Kaaba simt că au îndeplinit o poruncă divină“.    Ritualul, care constă în înconjurarea moscheii de şapte ori în sensul invers acelor de ceasornic, se face doar în anumite zile, în acest an acestea fiind 8,9 şi 10 ale lunii septembrie.    Pe lângă ritualul înconjurării moscheii, într-o anumită zi, toţi musulmanii se adună pe un platou al Muntelui Arafat, unde locuiesc în corturi şi petrec timpul într-o stare de meditaţie.    Tot la Mecca, pelerinii trebuie să refacă drumul roabei Hagar, mama lui Ismail, care a umblat pe cărările dintre colinele Al Safa şi Al Marwah în căutarea apei, pe care i-a dat-o pruncului, după ce a fost alungată în deşert. Se spune că pelerinul trebuie să bea şi el din acea apă purificatoare.    Un ultim ritual constă în aruncarea cu pietre în Satan, în mod simbolic. Procedeul constă în aruncare a şapte pietre în direcţia a trei stânci ce-l simbolizează pe Diavol.
Musulmanii îmbrăcaţi în pânză albă   Pe tot parcursul pelerinajului, musulmanii din întreaga lume poartă pe ei doar două pânze: cu una îşi învelesc partea de sus a trupului, iar cu cealaltă partea de jos. Acest material alb simbolizează giulgiul cu care sunt înfăşuraţi morţii înainte de a fi înmormântaţi.   „Aici, nimeni nu este mai presus. Şi cei bogaţi şi cei săraci sunt îmbrăcaţi a fel. În acest mod, cel îngânfat este coborât cu picioarele pe pământ“, spune Cherim.   La Mecca s-a dezvoltat o adevărată industrie a turismului. S-au ridicat hoteluri de cinci stele, pentru cei bogaţi, unde se servesc mâncăruri rafinate. Nici cei săraci nu mor de foame întrucât pe parcursul pelerinajului se împart pachete cu mâncare şi apă.

Un nou început    Pelerinajul începe la întoarcerea acasă, consideră reprezentantul Asociaţiei Musulmanilor din România. „Acolo execuţi un ritual, dar începi să îl practici abia când ajungi acasă. Ritualul este un nou început pentru fiecare musulman, când e rogi lui Allah să fii mai bun, să scapi de păcate“, spune el.  Peste 15 milioane de musulmani merg în fiecare an la Mecca. La sfârşitul ritualurilor, ei sacrifică un animal.   Legenda spune că profetul Avraam a fost pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Alah. Potrivit Coranului, Avraam s-a arătat pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, l-a trimis pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.

Sărbătoare în Dobrogea   Luni, prima zi de Kurban Byram, musulmanii din Constanţa au mers la Geamia Hunkar cu noaptea în cap, unde, coform tradiţiei, muftiul Muurat Iusuf a oficiat Marea Rugăciune Comună. Apoi, fiecare a mers acasă şi cine a putut a scarificat un animal pe care l-a împărţit nevoiaşilor.  Comunitatea musulmană din România numără aproximativ 70.000 de persoane. Cei mai mulţi din ei trăiesc în Dobrogea, de peste 700 de ani.


Ultimile din

CULTURA ZMEURULUI

Zmeurul este un semiarbust valoros care creste spontan in tara noastra dar
Mergi la SUS