Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Declarația prin care se cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, a fost adoptată vineri de Parlamentul de la Chișinău

in Extern/ExtraNews de

Parlamentul de la Chișinău, cu votul a 61 de deputați, a adoptat o Declarație privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova la împlinirea a 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană.
Fracțiunile PDM, PLDM, PL și a Grupului Popular European, au susținut această inițiativă, dar comuniștii au lipsit, iar socialiștii, în semn de protest, au părăsit sala de ședință.
În declarația semnată de cei 62 de deputați scrie că:”Parlamentul Republicii Moldova declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova, constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și a neutralității permanente ale Republicii Moldova, precum și ale dreptului internațional”.
În declarație se consideră și că „menținerea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții, arme și echipament militar reprezintă o amenințare constantă la adresa securității și stabilității regionale și europene, în general”.
Președintele Igor Dodon, a condamnat vineri după-amiază declarația aprobată de parlamentarii moldoveni și a explicat că asemenea acțiuni „au ca scop înrăutătirea relațiilor cu Federația Rusă”.

 

Mergi la SUS