Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Declaratia nervoasa a tarului rus dupa ce Rogozin a fost declarat indezirabil de catre Chisinau

in Extern de

Kremlinul considera absolut inacceptabila decizia Chisinaului de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin drept persona non grata in Republica Moldova, a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de agentia de presa TASS.

„Situatia cu Rogozin este absolut inacceptabila”, a spus el, comentand decizia autoritatilor moldovene.

Anterior, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde ministrul adjunct de externe Grigori Karasin i-a inmanat o nota de protest in legatura cu decizia Chisinaului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoana indezirabila pe teritoriul Republicii Moldova.

„Toate acestea suscita o indignare legitima si vor primi un raspuns corespunzator. Suntem obligati sa atragem atentia ca astfel de actiuni periculoase ar putea avea un efect destabilizator major asupra situatiei din regiune si a Europei pe ansamblu. Este un lucru deosebit de actual in contextul in care continua tentativele unor politicieni moldoveni de a tensiona in mod artificial situata legata de reglementarea transnistreana”, se mentioneaza in nota de protest adresata ambasadorului moldovean.

Intr-o declaratie pentru TASS, Karasin a declarat ca aceasta decizie a Chisinaului este nefondata si emotionala, scrie Agerpres.

„Suntem foarte dezamagiti ca toate eforturile noastre din ultimii ani, care au fost orientate spre intensificarea relatiilor bilaterale cu Republica Moldova, sunt umbrite de astfel de decizii total nefondate, emotionale si provocatoare, ce vizeaza in principal naruirea intregii cooperari bilaterale”, a afirmat inaltul diplomat rus.

„Se poate vorbi indelung despre motivatie, de unele momente individuale, dar toate acestea provoaca un sentiment de mare ingrijorare pentru situatia nu numai din relatiile bilaterale, ci si pentru securitatea regionala si europeana”, a spus Grigori Karasin.

Guvernul de la Chisinau a adoptat in sedinta de miercuri o decizie prin care il declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoana indezirabila pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia ii va fi interzisa intrarea si tranzitarea teritoriului republicii, relateaza Radio Chisinau.

Argumentand aceasta decizie, ministrul de externe moldovean Andrei Galbur a declarat ca Rogozin a facut o serie intreaga de comentarii si declaratii cu caracter denigrator si ofensator la adresa Republicii Moldova si a poporului sau.

La randul sau, premierul Pavel Filip a mentionat ca Republica Moldova isi doreste sa fie tratata cu respect de toate tarile.

Sursa: Aktual24.ro

Ultimile din

Mergi la SUS