Tiberiu Nichiteanu are 32 de ani şi de aproximativ opt ani conduce una din cele mai importante firme din judeţul Botoşani, care îşi desfăşoară activitatea în agricultură. La ora actuală, lucrează aproximativ 1300 de hectare de teren şi a reuşit să intre într-o concurenţă cu companiile cu capital străin care au încercat să se extindă şi pe teritoriul comunei Rădăuţi Prut.
Compania Nicvitib SRL a fost înfiinţată în urmă cu 21 de ani de către Viorel Nichiteanu. În 2008, acesta a fost ales primarul comunei Rădăuţi Prut după care a fost reales în 2012 şi 2016. Afacerea a fost preluată către fiul său care a reuşit să dubleze suprafaţa de teren lucrată.
„Firma a fost înfiinţată în 1996, de către tatăl meu. Era o veche secţie de mecanizare de pe vremea comuniştilor, cu tractoarele româneşti. A fost cumpărată de la FPS şi a început să lucreze terenul familiei. În jur de 10 hectare. Apoi, firma s-a dezvoltat frumos şi sănătos. Am început să cumpărăm teren. Prin 2006-2007 lucram vreo 700 de hectare. În 2006 s-a accesat un proiect cu finanţare europeană prin SAPARD şi a fost cumpărată o combină şi un tractor John Deere, plus câteva utilaje. Din acel moment, firma a început să se dezvolte mai bine. Acum lucrăm în jur de 1300 de hectare din care 300 şi ceva proprietate şi restul în arendă. Lucrăm cu Naturevo, Alcedo, Kwizda Agro. Ameropa, Timac Agro, Cich Năvodari la îngrăşăminte. Lucrăm cu cei mai profesionişti de pe piaţă. La partea de vânzări lucrăm cu Comcereal, Cereal Bac, Ameropa, Mopan Suceava”, ne-a spus Tiberiu Nichiteanu care în ultimii ani a făcut investiţii majore. Spune că lucrează doar cu tractoare marca John Deere şi cu utilaje foarte performante, care dau un randament foarte bun.
„Vreau să continui investiţiile, să îmbunătăţesc tehnica. Urmează să achiziţionez încă un tractor John Deere 7250R, în valoare de aproximativ 150.000 de euro. Am tehnică la nivel european. Până acum am investit 2-3 milioane de euro în utilaje agricole. Vreau să încep să fac un sistem de irigaţii. Prima dată pe 100 de hectare. Va fi o investiţie a firmei. Vreau să-i felicit pe cei de la Manoleasa pentru că a mai rămas ceva din vechiul sistem de irigaţii. La noi în zonă, nici ţevile nu mai sunt. Au fost vândute la fier vechi”, a mai precizat tânărul fermier botoşănean.
„Am fost precauţi, serioşi. Chiar mai serioşi decât ei”
De câţiva ani, fermierii botoşăneni trebuie să facă faţă concurenţei făcute de către străinii care încearcă să acapareze suprafeţe cât mai mari din judeţ. În comuna Rădăuţi Prut, sunt doi fermieri mari, ambii români. Tiberiu Nichiteanu este unul dintre ei şi a intrat într-o concurenţă cu străinii care au venit să cumpere teren agricol. A oferit oamenilor sume mai mari decât străinii şi a reuşit să le blocheze expansiunea acestora.
„Sunt mulţumit la ce nivel am ajuns. Firma lucrează doar teren de pe raza localităţii Miorcani şi nu intenţionez să ne extindem în alte zone ale judeţului. Dacă o să se ivească ocazia să mai cumpărăm suprafeţe de teren în zona Miorcani, o vom face. Străinii sunt la graniţa cu noi, până la Coţuşca. Am fost şi suntem conştienţi că ei încearcă să acapareze cât mai mult. Am fost precauţi, serioşi. Chiar mai serioşi decât ei. Mai competitivi decât ei la nivelul arendei. A fost chiar mai mare decât ei. Preţul pe hectar cumpărat a fost mai mare decât la ei cu 500 de eu. Ar fi păcat ca terenul să ajungă la străini. Din punctul meu de vedere, aceste firme străine care au cumpărat suprafeţe mari de teren au fost ajutate de primari”, ne-a mai spus fermierul din Miorcani.
„Avem cea mai mare producţie de grâu din istoria firmei”
Tiberiu Nichiteanu a primit în 2014 premiul „Tânărul fermier al anului” iar SC Nicvitib SRL a fost cea mai profitabilă fermă. Anul trecut a fost unul dintre cei mai dificili pentru fermierii din zona Prutului din cauza secetei dar în schimb, 2017 se anunţă unul cu producţii record.
„2017 este un an acceptabil. Eu sunt mulţumit de producţia la grâu şi de cum arată celelalte culturi. Anul acesta avem cea mai mare producţie de grâu din istoria firmei. Media este de 6000 kilograme pe hectar, pe o suprafaţă de 386 de hectare. Mai am 370 de hectare cu floarea soarelui, 340 hectare cu porumb şi 170 hectare cu soia. Mă aştept la producţii bune şi la celelalte culturi. Cât priveşte valorificarea producţiei, nu avem probleme deoarece contează calitatea. Am spaţii de depozitare pentru aproximativ 5000 de tone. Preţul produselor se face la nivel mondial şi nu la noi. Poţi prinde un an bun, cu producţii bune şi un preţ foarte bun. În acelaşi timp, poate fi ca anul trecut când a fost un an dezastruos iar preţurile au fost mici”, spune Tiberiu Nichiteanu.
CITESTE MAI MULT PE BTONLINE.RO.