CUM SE FALSIFICĂ LAPTELE AFLAT ÎN MAGAZINE, CU APĂ, ULEI, FĂINĂ ȘI UNTURĂ DE PORC. POTRIVIT ANPC, APROAPE 50% DIN LAPTELE DE PE PIAȚĂ ESTE CONTRAFĂCUT

in Curiozitati de

Aproape 50% din laptele de pe piaţă este contrafăcut pentru a se obține profituri consistente, iar 80% nu respectă normele legale, susţine ANPC. În medie, un român bea zilnic 200 de ml de lapte. Pentru copii este esențial pentru a-și dezvolta sistemul osos.

Analize de laborator comandate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au scos la iveală faptul că piaţa românească de lapte are grave probleme.

Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerţ.

Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc.

„E greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”

Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleacă de la folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe.

„Din zece litri de lapte, dacă se adaugă unul de apă se obţin 11 litri de produs care vor fi vânduţi, deci un profit mai mare. La cantităţi de câteva tone, profitul scos cu apă este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentaţiei de a scoate un ban în plus”, ne spune Cristina Parfene, inginer în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Cum se poate recunoaşte laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantităţi mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanţe străvezii-albăstrui, cu gust şi miros nespecific.

Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii şi apoi este vândut ca lapte proaspăt.

Seu, untură de porc, adaos de amidon

Alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori. Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.

„Laptele contrafăcut astfel poate fi depistat când grăsimea nelactată se separă sub anumite forme, iar mirosul şi gustul sunt ale grăsimii adăugate”, dezvăluie inginerul în domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Pentru a masca diluarea sau smântânirea se mai foloseşte sare, adaos de amidon (făină de grâu sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu făină se poate verifica cu o picătură de tinctura de iod. Dacă apare o pată albastră, laptele nu e autentic.

„Diluarea este realizată atât de marii procesatori, care pot ascunde mai uşor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cât şi de micii fermieri când îşi vând lapte direct la populaţie sau la marii procesatori”, ne mai explică specialistul.

Laptele poate fi falsificat şi cu amidon şi făină de grâu, deoarece acestea nu îi modifică însuşirile senzoriale.

Alţi conservanţi utilizaţi: apa oxigenată, acidul benzoic sau acidul boric. Azotații adăugaţi în lapte sunt foarte periculoşi, mai ales pentru copii, extrem de sensibili la acest produs chimic. Odată ajunşi în organism, azotații se transformă în tractul intestinal în azotiţi, care sunt nişte substanţe cu potenţial cancerigen, spun specialiştii.

Metoda practică de depistare a laptelui falsificat

Pentru a vedea dacă laptele este curat, se foloseşte următoarea metodă, la îndemâna tuturor: Se ia un ac mai gros de cusut şi se freacă bine, astfel încât să fie complet curat. Se introduce în lapte şi se scoate drept în sus. Dacă laptele este curat, va rămâne o picătură în vârful acului. Dacă nu rămâne nimic, este semn că laptele are apă. Laptele amestecat cu apă bate în albăstrui. Când se fierbe, prinde o pieliţă şi nu face caimac.

Metodă de verificare a compoziţiei laptelului, cu iod

Pentru a afla dacă laptele pe care îl cumpărăm este ‘’doar lapte’’ şi nu s-a adăugat apă cu făină în el, se foloseşte următoarea metodă: Se pune într-o lingură 1 picătură de tinctură de iod. Dacă a fost adăugată făină, apare o pată albastră (iodura de potasiu).

„Orice produs falsificat nu este bun pentru sănătate”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație, avertizează că laptele contrafăcut este o problemă pentru sănătate.

„Orice substanță care în mod normal nu se află într-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substanțe nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arterială şi multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave”.

Conform studiilor realizate de Institutul National de Statistică, fiecare român consumă în medie putin peste șase litri de lapte în fiecare lună, 200 de ml pe zi.