Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CU ANEMIA NU-I DE GLUMĂ!

in Sanatate de

Suferi de anemie? In multe cazuri, este una dintre manifestarile unor boli dintre cele mai grave. Asa ca cea mai mare greseala este sa te tratezi de una singura, fara a cere ajutorul unui specialist!

Iti da o stare generala proasta, dar o tratezi cu indiferenta, crezand ca e ceva banal, ce are toata lumea. Dar anemia poate ascunde peste 400 de tipuri de afectiuni diferite. Iar cele mai frecvente sunt simptome ale unor boli precum diabetul de tip 2, boala renala cronica, leucemia, cancerul. Ca sa poti face diferenta intre banala lipsa de vier ori vitamina B12 si o afectiune grava care se manifesta prin anemie, singura solutie este vizita la medic.

ASA O DEPISTEZI

Poate trece neobservata o vreme. Apoi, oboseala, respiratia greoaie, ritmul cardiac al inimii, mainile si picioarele reci, tusea pot da de gandit. Dar simptomele difera in functie de cauza. Intr-un fel se manifesta lipsa fierului, altfel existent bolilor cornice precum cancerul, artrita sau afectiunile maduvei. Anemia apare ca urmare a scaderii numarului de celule rosii, ceea ce duce la proasta oxigenare a organismului. Pentru a o depista, este necesar un set de analize, printre care si nivelul hemoglobinei, a acidului folic, al vitaminei B12 si al birulinei. Anemia prin deficit de fier sau feriptiva este cel mai des intalnita, fiind cauzata in principal de pierderi de sange. Este motivul pentru care multe femei aflate in perioada fertila a vietii sufera de anemie. Acum, exista si kit-uri pentru testarea la domiciliu a lipsei de fier si a sangerarilor oculte, acestea neinlocuind insa vizita la medic si aprofundarea investigatiilor.

DE CE APARE?

Tipurile de anemie se impart in trei categorii, cauzate de un deficit de globule rosii, de pierderile de sange ca urmare a ulcerelor, hemoroizilor, gastritelor si cancerelor si anemia provocata de distrugerea globulelor rosii prea fragile. Dar anemia e si o consecinta a diabetului de tip 2, in spatele caruia se ascunde o insuficienta renala. Cat despre deficitul de acid folic, acesta sporeste riscul afectiunilor cardiovasculare si al trombozei venoase. In plus, 40% dintre copiii romani de pana la 5 ani sufera de anemie si, in multe cazuri, lipsa cuprului este de vina. Cele mai frecvente cauze ale aparitiei anemiei sunt alimentatia deficitara si hemoragiile. Femeile risca sa sufere de anemie ca urmare a pierderii mari de sange in perioada menstuatiei sau din cauza unor afectiuni genitale, precum fibromul sau cancerul uterin.

ANEMIA E SEMN DE BOALA

Nu poate fi greseala mai mare decat aceea de a-ti pune singur un diagnostic, fara a consulta un medic de specialitate. Anemia este ultima etapa a feripriviei, adica scaderea hemoglobinei si a hematocritului. Daca se instaleaza rapid, e un semnal de alarma. Anemia feriptiva se leaga adesea de sangerarile digestive in diagnosticul cancerului, desi poate sa insemne un spectru larg de patologii. Aceste sangerari nu sunt vizibile, iar depistarea lor timpurie e foarte importanta pentru diagnosticarea precoce a neoplaziei digestive, unul dintre foarte putinele tipuri de cancer complet vindecabile.

Ultimile din

Mergi la SUS