Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Creşteri de taxe în anul 2017, creşterea economică a României ar putea încetini. Ce spun analiştii

in ExtraNews de
horacredit.ro/

Creșterea economică a României va accelera în acest an la 4,1%, dar ar putea încetini anul viitor la 3,1%, printre cauze fiind dependența de importuri și impactul Brexitului asupra exporturilor, consideră analiștii Unicredit Bank – „Eliminând impactul agriculturii, creşterea economică va încetini de la 3,6% în acest an la 3,1% în 2017, după punctul maxim atins în 2015 (4,2%). Deși deficitul bugetar va fi sub 3% din PIB, în 2016, el poate depăși acest prag în 2017. Ca atare, investițiile publice și cofinanțarea fondurilor UE ar putea avea de suferit“. Cei de la Unicredit avertizează că, în 2017, riscul majorării taxelor este semnificativ, „deoarece există pericolul ca veniturile colectate sa fie sub actualele aşteptări optimiste, pe măsură ce riscurile externe încetinesc economia“. Analiștii apreciază că avansul rapid al consumului contrastează cu dinamica lentă a exporturilor și poate duce la o creștere a deficitului de cont curent în 2016 și 2017. În privința inflației, ea va încheia probabil anul curent aproape de zero și va rămâne sub nivelul ţintit, de 2,5%, în 2017.

Potrivit capital.ro anul 2017 va fi unul dificil şi ar putea aduce majorări de taxe, mai ales când vine vorba de taxele locale. „Codul Fiscal actual permite o ajustare mult mai relaxată în stabilirea taxelor locale. De asemenea, chiar dacă salariile, mai ales la bugetari, sunt mai mari, cheltuielile familiei vor creşte, şi din cauza scumpirii facturilor de utilităţi, a accesului la învăţământ şi sănătate“, a mai explicat Coşea.

Importurile explodează

Oficialii Consiliului Fiscal spun că, în acest an, consumul a crescut cu aproximativ 10%. „Trebuie să ne preocupe în condiţiile în care oferta internă nu ţine pasul, importurile cresc de două ori mai mult ca exporturile iar deficitul comercial este cu 40% mai mare ca anul trecut. Reapar dezechilibrele, trebuie să ne gândim la ce e de făcut. Trebuie să analizăm dacă e cazul aplicării măsurilor fiscale prevăzute pentru 1 ianuarie 2017 (reducerea TVA la 19% şi reducerea accizelor). Nu cred că îşi mai au locul. Când consumul creşte atât de rapid şi reapar dezechilibre, nu trebuie stimulat. În al doilea trimestru, când am avut o creştere economică de peste 5%, a existat o revigorare a investiţiilor, dar nu e mulţumitoare. Mai ales în condiţiile în care, dacă ne uităm la nivelul investiţiilor din momentul pre-criză, suntem mult sub acest nivel. La consum, în schimb, l-am depăşit“, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit acestuia, prognoza de creştere economică pentru acest an va fi reevaluată în sus. „Vedem o creştere economică anuală de peste 5% în 2016. Asta înseamnă că şi în al treilea trimestru dar şi în ultimul trimestru vom vedea un avans al economiei de peste cinci puncte procentuale. Problema e că nu e sustenabilă, că se bazează pe consum şi nu sunt foarte multe investiţii, mai ales investiţii în zona productivă“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Potrivit acestuia, România repetă scenariul crizei, „care ne va costa mult. Aceste derapaje bugetare vor trebui corectate prin reduceri de costuri sau creşteri de taxe. Anul viitor, deficitul bugetar va fi de 3,4%, potrivit estimărilor Comisiei Europene“, a conchis preşedintele Consiliului Fiscal.

Investiţii slabe

În opinia lui Bogdan Glăvan, profesor de Economie, consumul a crescut foarte rapid în România, ceea ce a stimulat companiile care lucrează în sectoarele aproape de consumatorul final, însă investiţiile sunt reduse, „ceea ce mă face să spun că dinamica reală a economiei României este mai slabă decât o arată creşterea PIB“.

Potrivit acestuia, imediat ce creşterea salariilor prin măsuri administrative se va opri şi imediat ce politica monetară se va înăspri, consumul îşi va schimba simţitor dinamica. „Altfel spus, creşterea economică actuală este parţial nesustenabilă, deoarece vine din creşterea cheltuielilor publice, în special a salariilor bugetarilor, fenomen acompaniat de creşterea rapidă a masei monetare (cu 27% în ultimul an). Spre deosebire de anii de boom 2004-2008, această creştere a masei monetare nu s-a dus, însă, în investiţii, nu avem o expansiune a creditului, ci doar a salariilor şi a consumului“, a explicat Glăvan.

Adrian Benţa, consultant fiscal, consideră că acest avans economic este, de fapt, o îndatorare suplimentară, pentru că majorează consumul produselor importate din alte state. „Statistic, estimez o creştere anuală de 6-7% generată de un consum nesănătos pe datorie, stimulat de reducerea TVA şi creşteri de salarii din sistemul public“, a mai spus Benţa. „Evident, perioada de lapte şi miere din buget se termină rapid, primele 6 luni din anul 2016 s-au încheiat cu deficit bugetar. Tendinţa este de accentuare şi cu greu vom reuşi să menţinem ţinta de deficit bugetar de maxim 3%, aşa cum permit directivele comunitare. Deficitul balanţei comerciale, la sfârşitul lunii iunie, a fost 4,47 miliarde euro, iarăşi cu o tendinţa negativă de majorare a datoriilor. Cel mai grav mi se pare faptul că gândim haotic: importăm slănină şi exportăm banane!“, a avertizat Adrian Benţa.

Totodată, analistul Dragoş Cabat, în cadrul emisiunii Capital TV a subliniat că dezechilibrele economiei sunt tot mai accentuate. „E mult mai bine să ai creştere în loc să ai scădere, dar pe de altă parte se accentuează riscul unor dezechilibre macroeconomice. Crescând foarte repede consumul, este foarte posibil ca în perioada următoare să crească importurile. De asemenea, politica fiscală nu se poate schimba pe termen scurt“, a declarat analistul economic Dragoş Cabat.
Experţii ridică un semnal de alarmă real: Pentru cetăţeanul de rând, scadenţa vine în anul 2017, după alegeri. Principalele efecte vor fi creşterea taxelor, în special cele locale, şi scumpirea utilităţilor. De asemenea, preţul medicamentelor va creşte. Astfel, viitorul guvern va avea o misiune destul de grea în a gestiona dezechilibrele economiei, în ciuda creşterii economice spectaculoase.

horacredit.ro/

Ultimile din

Mergi la SUS