Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cercetătorii au aflat în sfârşit din ce este format miezul Pământului

in Stiinta de

Cercetatorii au aflat din ce este format miezul Pamantului.

Pana acum, oamenii de stiinta cunosteau doar o parte din elementele care alcatuiesc miezul planetei noastre.

Astfel, 85% din miezul Pamantului este format din fier, 10% este nichel, insa pana acum restul de 5% era un adevarat mister.

Recent, o echipa de cercetatori japonezi a aflat care este elementul chimic lipsa. Potrivit unui studiu realizat de geofizicienii de la Universitatea din Tohoku, diferenta de 5% este silicon, scrie publicatia Science Alert.

Desigur, aceste rezultate nu au fost obtinute prin dovezi directe, pentru ca este imposibil de ajuns la miezul Pamantului. Acest miez se afla la o adancime de peste 3.000 de kilometri.

Cercetatorii japonezi sunt siguri ca siliconul reprezinta elementul lipsa, pentru ca este foarte usor si formeaza legaturi bune cu metalele.

Pentru studiu, expertii au realizat in laborator un Pamant in miniatura, cu crusta, manta si miez. Apoi au simulat conditiile de presiune si temperatura care exista in realitate in miezul planetei. Datele obtinute de ei se potriveau foarte bine cu informatiile despre miezul Pamantului.

Noul studiu ii va ajuta pe geologi sa inteleaga mai bine cum s-a format planeta noastra, cu 4,5 miliarde de ani in urma.

Sursa: yoda.ro

Ultimile din

Mergi la SUS