Ingrediente:
- 3-4 dovlecei
- 3 ouă
- 250 g brânză sarată
- 1 cățel de usturoi
- verdeață
- condimente
Mod de preparare:
- Pentru început, dăm dovleceii prin răzătoarea mare. Într-un bol, batem ouăle spumă.
- Adăugăm condimentele, verdeața, usturoiul zdrobit și amestecăm bine.
- Dăm brânza prin răzătoare. Adăugăm dovleceii, ouăle și amestecăm foarte bine până la omogenizare.
- Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu unt. Coacem la temperatura de 180 de grade, timp de 25 de minute.
Beneficii dovleac:
Dovlecelul este o sursa excelenta de potasiu si mangan si poate oferi un aport important de vitamine B1, B6 si C. De asemenea, mai contine importante substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Iata cateva dintre beneficiile consumului de dovlecei:
1. Stimuleaza digestia
Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Nutritionistul Eric Favre recomanda sucul de dovlecei in tratarea constipatiei si a diareei. Dovlecelul este ideal in regimul specific diabeticilor si supraponderalilor.
2. Mentine sanatatea ochilor
Continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.
3. Scade tensiunea si previne bolile de inima
Reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu).
4. Ajuta in tratamentul gastritei si ulcerelor
Dovlecelul este o sursa de fibre, dar cantitatea si calitatea lor variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. In plus dovlecelul este un veritabil pansament gastric, fiind indicat in gastrite, ulcere si alte afectiuni ale aparatului digestiv.
5. Previne cancerul de colon si cel pulmonar
Datorita fibrelor, previne cancerul de colon. Imbunatateste metabolismul, previne cancerul pulmonar si reduce simptomele in boli precum hiperplazia benigna de prostata.
6. Reduce procesele inflamatoare din organism.
Are rol antiinflamator in osteoartrita, rheumatism, poliartrita.
7. Imbunatateste memoria
Dovlecelul contine anti-oxidanti si ajuta la reconstructia celulelor nervoase (vit B1, B6). In plus continutul ridicat de carotenoizi (luteina) face din dovlecei un remediu perfect pe baza de plante pentru probleme de vedere. Are excelente proprietati anti-imbatranire, poate imbunatati memoria si reduce procesele infectioase.