Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Spune „adio” picioarelor grele

in Sanatate de

Te numeri printre cele 30% din femei care, în special vara,  au de înfruntat problema picioarelor umflate și grele? Află ce remedii există.

Ca să ajungă la inimă, sângele din membrele inferioare se află într-o cursă permanentă contra gravitației, ajutat de mușchii gambelor, care împing sângele în sus, și de micile valve din interiorul venelor, care acționează precum supapele: după ce trece sângele, ele se închid pentru a nu-i permite să coboare. Când valvulele nu-și îndeplinesc eficient rolul, sângele stagnează în picioare și pune presiune asupra pereților venelor, de unde senzația de picioare obosite și grele. Simptome supărătoare care trădează deseori insuficiența venoasă.

De ce apare

Insuficiența venoasă afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Se pare că hormonii (variațiile hormonale lunare, pilulele contraceptive, sarcina, menopauza) sunt principalii vinovați. Dar nu toate femeile suferă de insuficiență venoasă. Asta, deoarece există și alți factori ce contribuie la apariția problemei: statul îndelungat pe scaun, vârsta, expunerea la căldură, excesul ponderal, ereditatea, tulburările hormonale, constipația cronică, consumul de alcool, fumatul.

Netratată, insuficiența venoasă provoacă în timp dilatarea pereților venoși și deformarea venelor – altfel spus, varice.

Ce te deranjează

Disconfortul e resimțit în special la finalul zilei, înaintea menstruației, în sezonul cald (venele se dilată, iar circulația e îngreunată) sau după ce stai mult timp în picioare. Iată ce-ai putea simți:

* Picioarele îți sunt grele și umflate (gleznele își pot dubla circumferința), pulpele sunt calde, chiar fierbinți.

* Amorțeli, înțepături, mâncărimi, furnicături la nivelul picioarelor.

* Nevoia de a mișca în permanență picioarele când te odihnești (sindromul picioarelor neliniștite).

* Durere, care se poate manifesta prin senzație de arsură, tensiune sau pulsații pe un traiect venos și chiar crampe pe timpul nopții, care îți perturbă somnul.

La doctor

Pentru medic, semnul sigur de edem e cel al godeului: când apasă cu degetul pe gambă, adâncitura persistă câteva secunde. Diagnosticul poate fi pus cu ajutorul ecografiei Doppler, care va exclude alt tip de edem sau vreo problemă cardiacă, renală ori hepatică. În cazul insuficienței venoase, examenul va arăta că venele sunt prea dilatate.

Ce-i de făcut

E firesc ca seara, din când în când, după o zi toridă sau extrem de obositoare, să ți se umfle picioarele. Dacă povestea se repetă, e momentul să treci la acțiune! Iată ce poți face:

* În decursul zilei, ori de câte ori poți (de pildă, când te uiți la televizor sau citești), stai cu picioarele mai ridicate cu 7-10 cm față de restul corpului, sprijinite pe o pătură făcută sul sau pe o pernă!

* Evită băile și dușurile fierbinți, sauna, epilarea cu ceară fierbinte. Nu sta mult la soare!

* Un duș cu apă rece și un masaj blând al gambelor, precum și câteva minute de mișcări de pedalare în aer înainte de culcare diminuează senzația de greutate și edemele.

* Nu sta prea mult timp pe scaun sau în picioare fără a face pauză. Nu sta picior peste picior!

* Nu-ți face un obicei din a purta zilnic tocuri înalte.

* Evită încălțămintea și hainele strânse pe corp: jeanși, colanți, șosete!

* Bea cel puțin 1,5 l de lichide pe zi ca să înlesnești eliminarea surplusului de apă din țesuturi!

* Profită din plin de concediu și de vremea frumoasă! Înoată, plimbă-te, mergi desculță pe nisipul uscat, fă un tur cu bicicleta, dansează!

* Ciorapii compresivi medicinali atenuează edemele. Poartă-i cât mai frecvent.

Dietă pentru picioare frumoase

E greșit să crezi că alimentația n-are nimic de-a face cu edemele. Dimpotrivă, s-a observat că retenția de apă e mai des întâlnită la persoanele care consumă prea multe preparate rafinate și grăsimi saturate și prea puține alimente proaspete, fructe și legume. Descoperă principiile alimentației antiedeme:

* Mănâncă zilnic proteine – 0,7-1 g pentru fiecare kilogram de greutate. Dacă ai 55 kg, ai nevoie de 39-55 g de proteine. (100 g carne de pui oferă 25 g proteine, iar 100 g de pește gătit – 20 g.)

* Include în dietă mai multe alimente bogate în vitaminele A, E și P, care protejează și tonifică vasele sangvine: nuci, migdale, pește, afine, zmeură, măceșe, morcovi, varză, sfeclă-roșie.

* Redu consumul de cazeină (o proteină din lapte), gluten și aditivi alimentari.

Leac-minune

Vița de vie, excelent venotonic, este unul dintre cele mai bune remedii împotriva picioarelor umflate și grele. Ea redă elasticitatea pereților vaselor de sânge. Ceaiul se prepară cu o linguriță de frunze uscate la 200 ml apă fierbinte. Lasă să infuzeze zece minute, apoi strecoară. Bea 2-4 căni pe zi, timp de o lună.

Tot cu viță-de-vie poți face băi de picioare, ca să-ți activezi circulația. Fierbe doi pumni de frunze într-un litru de apă două minute, lasă la infuzat zece minute. Adaugă ceaiul în apa dintr-un lighean și stai cu picioarele în ea zece minute.

Alinare instantanee

Seara, fă un duș cu apă rece (de la șolduri în jos), plimbând dușul dinspre glezne spre coapse. Aplică apoi pe picioare un unguent cu efect decongestiv sau un gel venotonic și stai zece minute cu picioarele mai ridicate decât restul corpului. Astfel, scapi rapid de senzația de oboseală și de presiune.

Ultimile din

Mergi la SUS