Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

CĂTINA, ginsengul românesc. Pentru ce boli este recomandată ca adjuvant

in ExtraNews/Sanatate de

Numită și „ginsengul românesc”, cătina are foarte multe proprietăți care sunt benefice organismului:  este revigorantă, cicatrizantă, astringentă, antiinflamatoare, anticancerigenă și un excelent imunostimulator.
Beneficiile pe care le are consumul ei asupra sănătății și mai ales asupra pielii sunt cunoscute de peste o mie de ani.
Ginsengul românesc, cătina, se poate consuma în stare naturală, așa cum sunt fructele arbustului, sub formă de pulbere, suc, vin, ulei, gem, tinctură și ceai.

Bolile pe care le ajută consumul de cătină:
1.Bolile de piele

Ocupă un prim loc, deoarece uleiul de cătină este foarte bun în boli ale pielii așa cum sunt psoriazisul și diverse eczeme, dar și la arsuri, tăieturi, iritații. Uleiul se aplică pe zona cu probleme, de 2-3 ori/zi.
Cătina, este un bun protector al pielii împotriva radiațiilor ultraviolete și un bun revitalizant, deoarece conține vitaminele: A, B1, B2, C, E și K.

2.Afecțiunile respiratorii
Siropul de cătină este foarte bun în răceli și chiar și în gripă deoarece crește capacitatea de apărare a organismului, diminuând în același timp complicațiile care pot să apară după răceală sau gripă.
Durerile în gât și tusea sunt calmate cu ajutorul siropului de cătină(preventiv câte 4-5 lingurițe/zi, pe stomacul gol timp de 3 săptămâni, iar când boala s-a instalat, pot să fie luate până la 10 lingurițe/zi).

3.Combate stresul
Deoarece cătina este bogată în fosfor, calciu, unele vitamine ale compexului B, vitamina C, are ca efect și diminuarea nivelului de stres.

4.Diminuează depresia
Cătina este un excelent tonic care vă ajută în stările de tristețe, oboseală cronică, depresie și vă redă pofta de viață.
5.Fortifică inima
Cătina albă, scade colesterolul, fapt care previne îngroșarea arterelor și conține o cantitate mare de antioxidanți, protejând inima și vasele de sânge.
Are și un efect anticoagulant, fiind bună și în cazul pacienților care au afecțiuni cardiovasculare cum sunt:ateroscleroză, hipertensiune arterială, sindromul Raynaud.
Chiar și pacienții care au suferit deja un infarct miocardic pot urma o cură cu cătină, dar trebuie să nu renunțe la medicația specifică acestuia, dată de medicul cardiolog.

6.Simptomele hepatitei sunt ameliorate

Sucul de cătină este un bun adjuvant în cazul afecțiunilor hepatice acute sau cronice.
7.Înlătura anemia
Conținutul bogat de vitamine și minerale, fac cătina să fie apreciată ca o polivitamină naturală.
Persoanele aflate în convalescență sau cele care vor să-și întărească organismul, pot urma timp de o lună o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină.
8.Are efect benefic în lupta cu infertilitatea
Atât în cazul infertilității masculine cât și a celei feminine, o cură de cătină are efect pozitiv, deoarece este reglată activitatea hormonală și este stimulat apetitul sexual.
9.Alungă infecțiile
Nu contează tipul de infecție(urinară, stomacală, respiratorie), o cură de cătină este de mare ajutor.

Ultimile din

Mergi la SUS