Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ALIMENTE DE CONSUMAT LA MENOPAUZĂ

in ExtraNews de

Menopauza este un proces inevitabil, ale cărui simptome și manifestații, câteodată neplăcute, pot fi diminuate printr-o alimentație corespunzătoare.

Menopauza apare, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani și provoacă anumite schimbări în corp, din cauza scăderii nivelului de estrogen și de progesteron din ovare. Această etapă a vieții se poate manifesta prin bufeuri, creștere în greutate sau atrofie și uscăciune vaginală. De asemenea, crește riscul de apariție a osteoporozei.

CÂT MAI MULȚI NUTRIENȚI

Pentru a contracara efectele neplăcute ale acestui proces natural, aveți nevoie de o dietă variată, bogată în calciu și care să cuprindă cât mai mulți nutrienți.

Calciul se găsește în produsele lactate și nu numai, și e recomandat să consumați cel puțin două porții de lactate pe zi, dar și broccoli, pește (sardine și somon). Cantitatea recomandată e de 1,200 mg pe zi.

Fier: carne roșie, pui, pește, ouă, legume verzi, nuci. Cantitatea necesară este de 8 mg pe zi.

Fibre: pâine din cereale integrale, paste, orez, fructe proaspete și legume. Porția necesara: 21 g pe zi.

O porție și jumătate de fructe și două porții de legume pe zi.

Aveți grijă să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi.

Țineți-vă greutatea corporală sub control. Asta nu înseamnă să săriți peste mese, din contră. Pentru a vă afla greutatea ideală și felul în care puteți s-o obtineți, mergeți la nutriționist.

LEGUMELE AJUTĂ LA ECHILIBRAREA HORMONALĂ

Legumele conțin o cantitate importantă de apă, de fibre, de minerale și de vitamine. Consumate crude, la abur sau în supe / ciorbe, ele au un aport nutrițional important ce ajută la echilibrarea hormonală. Alimentele cât mai puțin procesate, fără adaosuri de conservanți sau de aditivi și fără aditivi și fără grăsimi saturate în exces (fără biscuiți, pateuri, produse de cofetărie). Brânzeturile și cărnurile slabe, fără cașcaval, smântână, cărnuri grase și prăjite. Consumați peste oceanic, bogat in iod și Omega 3, pește slab de captură. Fructe în detrimentul dulciurilor. Zahărul și dulciurile conțin calorii „goale”, care se depun rapid sub formă de depozite de grăsime și au ca efect secundar creșterea nivelului de colesterol din sânge.

DE EVITAT LA MENOPAUZĂ

Produsele energizante, cu cafeina, mâncărurile picante, alcoolul, alimentele cu conținut crescut de grăsimi (laptele integral, înghețată, brânză). Acestea ar trebui să constituie 25% (max. 35%) din totalul caloric al unei zile. Aveți grijă și la grăsimile saturate și la cele „trans” (grăsimi vegetale, produse de patiserie, margarină). Acestea cresc colesterolul, prin urmare favorizează apariția bolilor de inimă. Limitați la minimum consumul de sare și de zahăr. Prea mult sodiu în dietă provoacă tensiune arterială mare. Evitați și produsele afumate, sărate. Au un nivel crescut de nitrați, legați de multe ori de apariția cancerului.

Ultimile din

Mergi la SUS