Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

“AJUTOR, NU MAI POT!”

in Diverse de

Simți că nu mai poți. Ai foarte multe lucruri de făcut și toți trag de tine, să-i ajuți. Casă, copii, serviciu, părinți în vârstă…Nici tu nu știi cum reușești să le faci pe toate și să-i mulțumești pe toși. Când să mai ai timp și pentru tine?

Dacă, de la un timp, simți că nu mai ai energie și că ai ajuns la capătul puterilor, dar ai tăi continuă să te solicite să-i ajuți, iată ce poți face. Le poți explica oamenilor dragi că ai nevoie și de un timp în care să te odihnești. Totodată, învață să-i lași și pe ceilalți să îndeplinească sarcini pe care crezi că doar tu ești în stare să le rezolvi. Nu strâmba din nas dacă nu au ieșit perfect. Cu timpul, va fi mai bine.

SITUAȚIA SE POATE REZOLVA

Nu ai ajuns atât de împovărată în câteva zile, deci nu îți vei schimba viața într-o secundă. Încetul cu încetul, situația ta și a celor din jur se poate îmbunătăți. Este necesar să alegi ceea ce este urgent și important și să delegi anumite treburi și altora. Dacă te-ai hotărât să faci schimbări, poți aloca o jumătate de oră pe zi pentru a citi materiale despre administrarea timpului și să planifici ce vei face în zilele următoare.

NU CREDE CĂ ESTI DE NEÎNLOCUIT

O altă problema pe care o avem multe dintre noi este că ne credem indispensabile. Deși ți se pare că, fără tine, casa se va prăbuși, află că nu este așa. Dacă tu nu vei mai face chiar tot ce faci până acum, vor fi și ei nevoiți să preia funcțiile tale. Atunci când vor contribui și ei, apreciază-le efortul și nu-i cicăli. Poate nu vor face curat la fel de bine ca tine, dar, cu timpul, va fi bine. Nu fi tentată să faci tu treaba în locul lor doar pentru că tu te descurci mai bine.

LASĂ LA O PARTE CE NU E IMPORTANT

Lucrurile neimportante și urgente le-ai putea delega sau amâna. Cei mai mulți oameni reacționează la activitățile urgente, fără să se întrebe dacă sunt și importante cu adevărat și uite-așa își pierd timpul cu lucrurile inutile. Dacă ajungi la concluzia că e musai să fie făcute, vezi și dacă nu ar putea fi duse la îndeplinire de către altcineva. În ceea ce privește acțiunile care nu sunt urgente, nici importante, rămâne ca tu să decizi dacă le mai faci sau nu. Există și varianta de a fi amânate până când vei fi mai liberă. De exemplu, dacă statul pe Facebook te face doar să pierzi timpul, poți renunța cu totul la el. Dacă, însă, ai o clipă de răgaz și te relaxează, poate avea sens să incluzi social media în programul tău.

CUM SĂ FOLOSEȘTI EFICIENT TIMPUL

Împarte activitățile pe care le ai de făcut după următorul model:

1 Activitățile importante și urgente, care trebuie rezolvate neapărat sau fără de care nu se poate.

2 Activitățile importante, fără a fi urgente.

3 Activitățile neimportante și urgente.

4 Activitățile neimportante și care nu sunt urgente.

Cei mai mulți suntem tentați să rămânem în zona lucrurilor importante și urgente. Dar această atitudine ne face să fim în criză de timp. Ar trebui să încerci să rezolvi cât mai multe din activitățile importante, înainte ca ele să devină urgente. La acestea se adaugă și forma fizică. Dacă ai grijă de sănătatea ta, faci sport și mănânci sănătos, ajungi mai greu la stări de criză. Dar noi neglijăm de multe ori acest domeniu pentru că nu pare să fie ceva urgent, cu excepția momentului în care ne îmbolnăvim și e prea târziu.

CUM SĂ TE RELAXEZI

Cu timpul, vei învăța să delegi și să primești sprijin de la oamenii din jur. Delegările pot fi și contra cost, dacă îți permiți să plătești o persoană din afară care să te ajute. Dar îi poți ruga și pe membrii familiei tale să facă asta. Nu e cazul să te ocupi tu chiar de tot. Încetul cu încetul, prin conștientizare, informare, gândire și munca, vei începe să simți rezultate concrete. Vei vedea că programul tău va fi mai puțin aglomerat. Vei avea mai mult timp pentru ca lucrurile pe care le faci sale faci bine. Vei avea mai multe persoane cu care să cooperezi și vei putea să faci și activități care îți plac și care te relexează.


Ultimile din

FALSIFICAREA CĂRNII

Sub denumirea de carne se înțelege partea comestibilă a animalelor, a păsărilor,
Mergi la SUS