Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Boli predispuse de sindromul ovarelor polichistice

in Sanatate de

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrine, determinate de un dezechilibru hormonal, care influenteaza fertilitatea. Majoritatea femeilor cu aceasta problema de sanatate nu au un ciclu menstrual regulat.

In cazul sindromului ovarelor polichistice, ovulatia se produce mai rar decat este normal sau nu mai are loc, pentru ca ovarele nu mai elibereaza ovule, care raman in foliculi. Acesti foliculi nu se mai rup si se transforma in chisturi. Nu sunt cunoscute cauzele aparitiei acestei probleme de sanatate, insa mostenirea genetica are un rol important. De asemenea, nivelul ridicat de insulina poate duce la aparitia sindromului ovarelor  polichistice, care afecteaza 1 din 10 femei cu varsta intre 20 si 40 de ani.

LA CE BOLI PREDISPUNE SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispose in diabet, cancer mamar, hipertensiune si au dificultati in a ramane insarcinate. De asemenea, exista un risc mai ridicat la avort spontan si la probleme cardiovasculare. Si apneea de somn este mai des intalnita la femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice.

SIMPTOME FRECVENTE

  • Cicluri mentruale neregulate, rare sau lipsa menstruatiei, cunoscuta drept amenoree;
  • Probleme de fertilitate, cauzate de lipsa ovulatiei;
  • Rezistenta la insulina, care poate duce la crestere in greutate, chiar la obezitate;
  • Acnee;
  • Ten gras;
  • Intensificarea cresterii parului pe corp (hirsutism), din cauza excesului de hormoni androgeni;
  • Depresie sau schimbari ale predispozitiei;
  • Dureri in partea de jos a abdomenului.

TESTE CARE DEPISTEAZA AFECTIUNEA

Pentru diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice, in afara de examenul medical efectuat de medicul ginecolog, se fac mai multe teste medicale. Sunt necesare analize de sange, care sa masoare nivelul hormonilor de stimulare a foliculelor (FSH), nivelul androgenului si testoteronului, cat sic el al prolactinei. Mai este recomandata ecografia transvaginala sau cea abdominala.

Femeilor diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata si sa faca miscare, pentru ca poate fi nevoie sa scada in greutate.

Ultimile din

Mergi la SUS